Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova’nın çöplerinin aktarıldığı taşra kentlerinde rahatsızlık büyüyor

Rusya’da küçük şehirler ve kırsal bölgeler uzun zamandır Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilgi görmekte zorlanmadığı yerlerdi. Fakat artık Rusya’nın taşrasında da yönetimden memnuniyetsizlik alenen görünmeye başladı.

Gizlilikle ve yasalar esnetilerek yapılan Moskova’nın çöplerini çevredeki bölgelere aktarma planı, geniş çapta protestolara neden oldu. Çöp haberi aslında bir süredir ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan Ruslar için bardağı taşıran son damla olmuş gibi görünüyor. Rusya’da küçük şehirlerin sömürüldüğü ve kaynaklarının ışıltılı şehir Moskova’ya aktarıldığı yönünde yaygın bir inanç var.

Moskova’dan yaklaşık bin kilometre uzaklıktaki Urdoma sakinleri, bölgeye çöplerin yığıldığını şans eseri fark etti. Bölge sakini iki avcı, çöpler için yer açmak üzere ağaç kesen iki işçiye rastladı. Haber, Urdoma’da ve orman içine yerleşmiş onlarca yerleşim birimindeki insanları harekete geçirdi ve hükümet karşıtı tavrı ciddi şekilde tetikledi.

New York Times’a konuşan 41 yaşındaki avcı Yuri Dezhin, “Bütün ham maddeler; yakıt, gaz, elmas, kereste, hepsi buradan götürülüp dışarıda satılıyor ve kârı Moskova’ya aktarılıyor. Bize hiçbir şey kalmıyor” dedi.

Anketler Rusya’da Putin’e olan desteğin azaldığını ve 13 yıldır ilk defa Rusların çoğunluğunun ülkenin gidişatının iyi olmadığını düşündüğünü ortaya koyuyor. Büyük şehirlerde hükümetin baskı rejimini protesto edenlerden öte, Rus kamuoyundaki büyük değişim, Putin’in ekonomik kazanımlar ve milliyetçilik sayesinde popüler olduğu taşrada yaşandı.

Putin yönetimi, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve vergilerin artırılması gibi, neredeyse bütün ülke tarafından hoş karşılanmayan değişiklikler yaptı. Enflasyona ayarlanmış gelirler, son beş yıl içinde yüzde 11 düştü.

4750 nüfuslu Urdoma’da ve bölgedeki diğer yerleşim yerlerinde yaşayanlar, valinin bölgedeki mutlu hayatı, çöplerle ilgili çıkarlara feda ettiğini söylüyor. Rus hükümeti ise, konuyla ilgili soruları cevaplamayı reddediyor.

Putin hükümete karşı hoşnutsuzluğun kendisini endişelendirdiğine dair henüz pek bir işaret vermedi. Fakat yönetime olan desteğin azalması, uzun vadede Putin için ciddi bir sorun yaratabilir. 2024’e kadar başkanlığını sürdürecek olan Putin’in, görevini uzatmak için yapacağı herhangi bir değişiklik için halkın desteğine ihtiyacı olacak.

Kaynak: NY Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.