Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da son 1 haftada 4 saldırı 

Hazırlayan: Ali Emre Mazlumoğlu

Almanya’da 19 Temmuz Cuma günü başlayan ve art arda yapılan dört saldırı ile devam eden olaylar ülke gündemine oturmuş durumda. Hükümet saldırılara karşı önlemleri arttırırken yeni saldırıların olma ihtimali paniğe neden oluyor.

Geçtiğimiz salı günü 17 yaşındaki Afganistan vatandaşı bir göçmen, Treuchlingen-Würzburg seferini yapan trende elindeki baltayla bir anda yolculara saldırmıştı. Olayın ardından 20 kişinin yaralandığı ancak son bilgiye göre 3 Hong Konglunun ciddi birinin hafif şekilde yaralandığı 14 kişininse şok geçirdiği açıklanmıştı.

Olayın ardından trenden kaçan saldırganın polis tarafından kovalandığı ve öldürüldüğü bildirildi. Saldırı IŞİD tarafından üstlenildi.

578d4837c03c0e4ac0166004

Aynı hafta içerisinde Cuma günü gerçekleşen saldırı ise Almanya’nın Münih kentinde bulunan Olympia-Einkaufszentrum adlı alışveriş merkezinde silahla düzenlendi. Alman Özel Kuvvetleri’nin müdahale ettiği olayda Münih’te tren ve metro seferleri durdurulmuştu. Kaçan saldırganların araması sürerken polis cep telefonlarına mesaj yollayarak, Münihlilerden durum kontrole alınana kadar evlerini terk etmemelerini istemişti.

Saldırıda polisin yaptığı açıklamaya göre 4’ü Türk 9 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı. Saldırıyı tek başına gerçekleştirdiği düşünülen Almanya-İran çifte vatandaşı 18 yaşındaki saldırgan kendini öldürmüştü. Olayı üstlenen olmamıştı.

Dün akşam, Almanya’nın Reutlingen şehrinde gerçekleşen saldırıda 21 yaşındaki Suriyeli bir göçmenin palayla bir kadını öldürdüğü, iki kişiyi de yaraladığı polis tarafından duyuruldu. Saldırıyı bir kişinin yaptığını düşünen yetkililer “olayın ‘terörist saldırı’ olduğunu düşünmek için henüz bir sebep olmadığını” ifade etti. Öte yandan saldırıyı gerçekleştiren Suriyeli’nin iltica başvurusunda bulunduğu belirtildi.

Bugün gerçekleşen olayda sığınma talebinde bulunan ve reddedilen Suriye vatandaşı bir kişi üzerinde taşıdığı bombayı patlattı.  Saldırganın Ansbach kentindeki bir müzik festivaline girmeye çalıştığı, ardından bir restoranın önünde üzerindeki bombanın patlattığı polis tarafından açıkladı. Ancak saldırının bir intihar saldırısı olarak mı kurgulandığı henüz bilinmiyor.

Patlamanın ardından festivalde bulunan 2 bin 500 tahliye edildi. Yaralanan 12 kişi ambulanslarla hastanelere kaldırılırken 3 yaralının durumunun kritik olduğu bildirildi. Bu saldırıyı da henüz üstlenen olmadı.

Gerçekleşen saldırıların tamamının Müslümanlar tarafından yapılması ve ilk saldırının IŞİD tarafından üstlenilmesi, IŞİD’in Almanya’yı yeni bir savaş alanı olarak mı seçtiği sorusunun tartışılmasına neden oluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.