Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mülakatla öğretmen atanmasına tepkiler büyüyor

Ekim ayında gerçekleştirilecek öğretmen atamalarında uygulanan “mülakat” yöntemine dair öğretmen adayları arasında tepkiler yükseliyor.

Yeni yönetmeliğe göre adaylar mülakata girebilmek için önce KPSS’den yeterli puanı alıyor. Daha sonra başvurulacak bölüm için açılan kontenjanın üç katı kadar aday mülakata çağrılıyor. Atamalar ise sadece mülakat puanlarına göre yapılıyor.

“Yıllardır KPSS sınavından yüksek puanlar alabilmek için çalışıyoruz. Bunun için hem maddi hem manevi yönden çok yıprandık. İntihar edenler bile oldu. Ancak bir anda aldığımız puanlar yerine mülakata göre değerlendiriliyoruz. Bunu anlamak mümkün değil” diyor uygulamayı değerlendiren ve adını vermek istemeyen bir öğretmen adayı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra devlet kurumlardan on binlerce kişi yasa dışı örgütlere üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Hükümet, devlet kurumlarına yeni girecek kişilere yönelik uygulamaları ise değiştirmeye devam ediyor. Bu değişikliklerse objektif olmadığı gerekçesiyle tepki çekiyor. Buna eğitim fakültesini bitiren ancak ataması yapılmayıp başka işlerde çalışanlar da dahil.

1

Öte yandan mülakatın kaldırılması için sosyal medya üzerinden de kampanyalar devam ediyor. #MülakatınıİptalEtMeb başlığı Twitter’da üst sıralara yerleşirken, başlık altında MEB’e ve Başbakan’a mülakatın iptal edilmesi için çağrıda bulunuluyor. Sosyal medyanın yanı sıra mülakat iptal edilmesi için binlerce öğretmen adayı il milli eğitim müdürlüklerine dilekçeler yazıp, ilgili birimleri telefon yağmuruna tutuyor.

Ne değişti?

Öğretmen atamaları yeni yönetmelikten önce ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav olan KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanlarına göre yapılıyordu. Adaylar aldıkları puan neticesinde ortaya çıkan sıralamaya göre tercih yapıyor ve atandıkları okullarda görev alıyorlardı.

27 Temmuz 2016 tarihli ve 29783 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikler ise eski uygulamayı neredeyse baştan aşağı değiştirdi. Yeni uygulamaya göre adaylar KPSS’den aldıkları puanlara göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen mülakata katılmaya hak kazanıyor.

2

Üç kişiden oluşan heyetle mülakata giren adaylar, KPSS puanlarıyla değil sadece mülakattan alınan notlarla atanıyor. Daha önce tamamen merkezi bir sınava tabi tutulan ve hiçbir öznel değerlendirmeye sokulmayan adaylar, artık tamamen öznel değerlendirme içerisinde puanlandırılıyor.

MEB, 18 ilde oluşturduğu 495 komisyonda, değerlendirmeleri yapmak için 1485 öğretmeni görevlendirdi. Ancak mülakat sırasında hemen hemen hiçbir standart yok. Mülakatlar kayıt altına alınmıyor, ortak sorulara tabi tutulmuyor ve 3-5 dakika süren mülakatlar ile öğretmen olma nitelikleri değerlendiriliyor.

Mülakat değerlendirmeleri neye göre yapılıyor?

Mülakatta dört ana başlığa göre notlandırma yapılıyor. Bunlar; 1) bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü; 2) iletişim becerileri, özgüven ve ikna kabiliyeti; 3) bilimsel ve teknolojik

gelişmelere açıklık; 4) topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri. Bu dört değerlendirme de ortalama puanı yüzde 25 etkiliyor.

3

Kimya öğretmenliği için mülakata giren bir aday “bilimsel gelişmelere ve teknolojiye yatkınlığımı nasıl ölçtüler bilemiyorum zira bununla ilgili tek bir soru bile sormadılar” diyor. Bir diğeri “bana sadece Süleyman Demirel’in hayatta olup olmadığını sorup yolladılar. Sadece bu soruyla neyi değerlendirdiler?” diye soruyor.

Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden bu yıl (2016) mezun olan Muhammet Can da mülakatların objektif koşullarda yapılmadığını söylüyor: “Ben öncelikle mülakatların kendisine karşıyım. Çünkü objektif koşullarda yapılmıyor. Bana yöneltilen ilk iki soruya tatmin edici cevaplar verdim ancak tam mülakat biterken ‘oruç tutuyor musun?’ diye bir soru sordular. ‘Hayır’ dedim. Bu cevabın ardından Avrupa’da açılan ve ödül alan ilk müzeyi sordular. Şimdi neyi değerlendirmiş oldular? KPSS’den aldığım ve rahat rahat atanmamı sağlayacak olan 80 puanım mülakat sonrası 45’e düşürüldü.”

“KPSS’den daha az puan alan kişilerin puanları 90-95’e yükseltilmiş, yüksek puan alanların ise 50-60’a düşürülmüş. Bunları neye göre yapıyorlar? Yüzlerce komisyon var, ortak değerlendirme olması mümkün değil. Bunca emek verdik ama düştüğümüz durum içler acısı. Hayatımı sürdürmek için başka işlerde çalışmak zorundayım” diyor, yine adını vermek istemeyen mülakat uygulamasına itiraz eden bir öğretmen adayı.

Yeni uygulamaya eğitimciler de tepkili. Eğitim Sen İstanbul 3. No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosun mülakatta mesleki yönden sorular sorulmadığını daha çok iktidarın eleme sistemi olduğunu dile getiriyor. Uygulamanın hukuki ve bilimsel bir yönünün de olmadığını dile getiriyor:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/285862811″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bunca tepkiye rağmen şu ana kadar hükümet kanadından herhangi bir açıklama gelmiş değil.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.