Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genç kadının vahşice öldürülmesi Arjantinli kadınları ayağa kaldırdı

Arjantin, defalarca tecavüz edildikten sonra gördüğü cinsel işkence sonucu ölen 16 yaşındaki genç kadın Lucia Pérez’in ölümünü konuşuyor.

lucia-perez

16 yaşındaki lise öğrencisi genç kadın 18 Ekim’de Buenos Aires’e 260 km uzaklıkta bulunan Mar del Plata şehrinde kimlikleri tespit edilen iki kişi tarafından okul çıkışında kaçırıldı. Kaçırıldığı evde aşırı dozda kokain ve marihuana verilen Pérez’in defalarca tecavüze uğradığı belirtildi. Saldırganların genç kadına tecavüz ettikten sonra yabancı cisimler ve seks oyuncakları ile sistemli cinsel işkencede bulundukları da raporda yer aldı.

perez%27in-ailesi

Gördüğü işkence sonucu maruz kaldığı acıya dayanamayan genç kadın ani kalp durması sonucu yaşamını yitirdiği anlaşıldı. Saldırganlar vücudunu yıkayıp kıyafetlerini değiştirdikten sonra yerel sağlık merkezine bıraktıkları genç kadının aşırı dozda uyuşturucu aldığını bildirip kaçtılar.

Olayı soruşturan Başsavcı Maria Isabel Sanchez “bunu söylemek belki profesyonelce değildir fakat ben bir anneyim ve de kadınım. Bunca yıllık kariyerimde birçok şey ile karşılaştım fakat bu kadar kin ve nefret uyandıran bir vahşet görmemiştim” diyerek olaya duyduğu tepkiyi ortaya koydu.

Olayın duyulması üzerine Arjantin’de kadınlar “Kara Çarşamba” sloganıyla bir saatliğine grev yaptılar. Binlerce kadın her nerede iseler; hastanede, okulda, iş yerinde, restoranda ve sokakta bir saatliğine iş bırakma eylemi yaptılar. Binlerce kadın twitter, facebook ve diğer sosyal medya araçları üzerinden “NiUnaMenos” (Bir tane daha azalmayalım) etiketi ile protestolara destek verdi.

Birçok kadın kendi instagram hesaplarından protestolara olan yoğun katılımı paylaştı. Birçok kadının “Basta de Violencia Machista” (Erkek Şiddetine Son) yazılı döviz taşıdığı protestoda binlerce kadın erkelerin kadınlara uyguladığı şiddetin son bulması için yürüdü.

kadin-cinayetlerne-dur-de

Olayın uluslararası kamuoyunda görünürlüğünü arttırmak amacıyla da Arjantin Kadın Dayanışma grubu Londra’da Arjantin Büyükelçiliği önünde gece nöbeti tuttu.

Arjantin Meclisi üyeleri ise Lucia Pérez cinayetine ve Arjantin’deki kadın cinayetlerine tepkilerini bir dakikalık sessizlik eylemi ile duyurdular.arjantin-meclisiArjantin ve birçok Latin Amerika ülkesinin kadın cinayetleri karnesi oldukça kötü. Arjantin’de her 36 saatte bir kadın cinayete kurban gidiyor ve Arjantin hükümetinin 2012 yılında çıkardığı ağır hükümler içeren yasa dahi bu oranın düşmesini engelleyemedi. Washington Post’un haberinde de var olan yasaların gerektiği gibi uygulanmadığı, bu nedenle caydırıcılığı olmadığı vurgulanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.