Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altın Ayı kadınların ellerinde

67. Berlin Film Festivali Pazar gecesi düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Altın ayı ödülünü Macar yönetmen Ildikó Enyedi farklı bir aşk hikâyesini anlattığı “Beden ve Ruh” (On Body and Soul) filmi ile aldı. Film Budapeşte’deki bir mezbahada çalışan iki kişi arasındaki olağan dışı aşk öyküsünü anlatıyor.

Bu yılki festival özellikle kadın hikâyelerini ve iyi çizilmiş kadın karakterlerin filmlerini odağına almıştı ve ödüllerin dağılımına baktığımızda da iki büyük ödülün kadın odaklı olduğunu görüyoruz. Jüri Büyük ödülü Senegal asıllı Fransız yönetmen Alain Gomis’in “Felicite” isimli kaza geçiren oğlu için mücadele veren bir kadının hikâyesine verildi.

634689416

En iyi yönetmen ödülünü ise yarışma bölümünün dikkat çeken yapımlarından olan Suriyeli bir sığınmacı ile Finlandiyalı bir restoran sahibinin birlikte verdiği yaşam mücadelesini mizahi bir dille anlatan “Umudun Diğer Yanı” (Toivion Tuolla Puolen) ile Finlandiyalı kült yönetmen Aki Kaurismäki aldı.

Kaurismäki aldığı bu ödülle son kez yönetmenlik koltuğuna oturduğunu ve bu film ile yönetmenlik hayatına son verdiğini açıkladı.

umudun diğer yanı

Festivalin ilk döneminde uzun yıllar yöneticiliğini yapmış olan sinema tarihçisi Alfred Bauer adına verilen Alfred Bauer Gümüş ayı ödülü ise sinemaya yenilikçi bakış açıları getiren isimlere verilmektedir. Bu ödülü Avrupa Sinema Akademisi Yönetim Kuruluna başkanlık eden Polonyalı yönetmen Agnieszka Holland aldı. Holland İz (Pokot) filminde Polonya- Çekoslovakya sınırındaki bir dağ köyünde art arda öldürülen erkeklerin gizemini polisiye kara mizah denilecek bir dille anlatıyor.

pokot iz

En iyi kadın oyuncu ödülünü Güney Kore yapımı “Gece Kumsalda Tek Başına” (Bamui haebyun-eoseo honja) filmindeki rolü ile Kim Minhee aldı.

En iyi erkek oyuncu ödülü ise Türk asıllı Alman yönetmen Thomas Arslan’ın çektiği “Aydınlık Geceler” (Helle Nachte) filmindeki rolü ile Georg Friedrich’in oldu.

Bu yıl Türkiye’den seçilen tek film olan Ceylan Özgün Özçelik imzalı Kaygı festivalde en iyi ilk film filmine aday olarak gösterilmişti. Ödülü “1993 Yazı” (Estiu 1993) film ile İspanyol yönetmen Carla Simon aldı. Yönetmen en iyi ilk filmi ödülü olan 50 bin euroluk ödülün de sahibi oldu.

En iyi senaryo ödülünü yine bir kadın hikâyesi olan Şili yapımı “Fantastik Bir Kadın” (Una Mujer Fantastica) ile Sebastian Lelio ve Gonzalo Mazai aldı. Filmde kendisinden yaşça büyük sevgilisinin ölmesinden sonra eşinin ailesi ile yaşadığı güven ilişkisini ve kendini ifade etme mücadelesi veren trans bir kadının hikâyesi anlatılıyor. “Olağanüstü sanatsal performans” ödülü ise Rumen yönetmen Calin Peter Netzer imzalı “Ana, Sevgilim” (Ana, Mon Amour) filminin kurgusunu yapan Dana Bunescu tarafından alındı.

Bu yıl ilk defa verilen en iyi belgesel ödülünü festivalin panorama bölümünde de gösterilen Filistinli yönetmen Raed Andoni’nin ifadeleri alınırken ya da tutukluyken geçirdikleri travmalar ile yüzleşen Filistinlileri anlattığı “Hayalet Avcılığı” (Istiyad Ashbah) adlı belgesel ile aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.