Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar listesinde siyah aday rekoru

Amerikan Sinema Bilimleri ve Sanat Akademisi (AMPAS) tarafından düzenlenen Oscar ödüllerinin 89. yıl adayları dün öğle saatlerinde açıklandı.

Aday listesi, her sene olduğu gibi bu yıl da birçok tartışmaya yol açtı. Her ne kadar 14 dalda aday gösterilen Damien Chazelle imzalı “La La Land” filmi bu seneye damgayı bassa da aday listesinde bu yıl 6 siyah adayın bulunması özellikle dikkat çekiyor. Zira Oscar’ın en çok eleştirilen yönlerinden biri, aday listelerinde belirgin bir beyaz ağırlığının olmasıydı. Örneğin 2016 yılında, ünlü Variety dergisinin de desteklendiği OscarçokBeyaz kampanyası çok ses getirmişti. Bu yılki liste, o kampanyanın etkili olduğunu gösteriyor.

2
Moonlight

Çok renkli liste

Gelmiş geçmiş en çok siyah adayın olduğu 2017 aday listesinde Moonlight filmindeki rolü ile Naomie Harris, Fences filmindeki rolü ile Viola Davis, Hidden Figures filmindeki rolüyle Octavia Spencer en iyi yardımcı kadın oyuncuya aday gösterilirken, Ruth Negga ise Loving filmindeki rolü ile en iyi kadın oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi. Fences filmindeki rolü ile Denzel Washington en iyi erkek, Moonlight filmindeki rolü ile Mahershala Ali en iyi yardımcı erkek oyuncu ve Barry Jenkins de Moonlight ile en iyi yönetmen dalında Oscar’a aday gösterildi.

Listede 9 dalda aday gösterilen ”Moonlight” filminin siyah yönetmeni Barry Jenkins “böylesine çok renkli ve çok yüzlü bir aday listesinin kabul aldığını görmek çok güzel. Aynı zamanda bu filmin, hepimizin insani duygular barındırdığını ve bütün bariyerlerimizi yıkabileceğimizi gösterecek bir güce sahip olduğunu da gösteriyor” dedi.

Kadın yönetmen yokluğu

Oscar ödüllerinin bu yılki polemik gündemi geçen yıl olduğu kadar kabarık olmasa da Maryl Streep’in 20. kez Oscar’a aday gösterilmesi, Altın Küre törenlerinde yaptığı Trump karşıtı konuşma ile irtibatlandırılıyor. Diğer bir polemik konusuysa Oscar’da en iyi yönetmen kategorisinde hiç kadın adayın olmaması. Oscar tarihinde bugüne kadar sadece dört kadının, Jane Campion, Lina Wertmüller, Kathryn Bigelow ve Sofia Coppola’nın en iyi yönetmen ödülüne aday gösterilmiş olmaları bu eleştirinin hiç de temelsiz olmadığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.