Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başsavcı Kodalak: “Kemal Batmaz, Adil Öksüz kadar önemli”

Darbenin Adil Öksüz’le beraber en kilit isimlerinden biri olabileceğine ilişkin iddiaların ortaya atılması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, konuyla ilgili basına açıklamalarda bulundu.

Kodalak, darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü’nde görüntüleri ortaya çıkan Kemal Batmaz’ın darbenin çok kritik isimlerinden biri olduğunu” belirterek, “Adil Öksüz kadar önemli olduğunu, belki de onun üstü olabileceğini gördük, değerlendirdik. Bu şekilde darbenin bir karanlık yüzünü daha ortaya çıkarmış olduk.” dedi. Kodalak, Kemal Batmaz’ın ifadesini bir kez daha aldıklarını belirterek “Ama her şeyi inkar ediyor. Hatta görüntülere dahi ‘Ben değilim’ diyor. Kabul etmiyor. Ama biz kendisinin fotoğraflarını çekerek, bu konuda da bilirkişi raporu aldık. Görüntülerle eşleşmesini sağladık. Görüntü uzmanları bu kişinin Kemal Batmaz olduğunu tespit etti” dedi. Kodalak, Batmaz’ın ilk yakalandığında Adil Öksüz gibi “Tarla bakmaya geldim” dediğini söyledi.

Kemal Batmaz nasıl tespit edildi?

Adil Öksüz’ün darbe girişiminde önemli rol oynadığını ancak ne yazık ki serbest bırakıldığını belirten savcı Adil Öksüz’ün tekrar ele geçirilmesiyle ilgili çeşitli defalarca bir araya gelerek, akıl, fikir yürüterek, yol, yöntem belirlediklerini söyledi. Bu süreçte yapılan çalışmaları ise şöyle anlattı: “Adil Öksüz’ün ABD’ye gidiş gelişlerinin mercek altına alınması gerektiğini öngördük. Arkadaşlara dedik ki, ‘Bu şahsın ABD’ye gidiş gelişlerinde yalnız olması mümkün değildir. Muhtemelen tek başına değil, birden fazla kişiyle bu seyahatleri yapmıştır’ diye öngördük ve buna göre çalışma başlattık. Öksüz’ün ABD seyahatleri 1999’da başlıyor. 1999’dan 11 Temmuz 2016’ya kadar ABD’ye gittiği uçakların sefer sayılarından hareket ederek, yolcu listelerine tek tek baktık, 4 binden fazla yolcuyu mercek altına aldık. Buradan hareket ederek, gerçekten çok ciddi delillere ulaştık. Darbenin karanlık bir yüzünü daha ortaya çıkarmış olduk. Kemal Batmaz ismine de bu şekilde ulaştık.”

5819f1adc03c0e3b706568d0

Başsavcı Kodalak, Adil Öksüz’ün ABD’ye en son 11 Temmuz 2016’da gidip, 13 Temmuz 2016’da döndüğünü, bu uçaklardaki yolcular incelediğinde Kemal Batmaz ile Adil Öksüz’ün beraber gidip beraber döndüğünü tespit ettiklerini ifade etti.

Tespitin gerçekleştiği tarihte Batmaz’ın zaten darbe girişimi sabahında ele geçirildiğini ve cezaevine gönderildiğini söyleyen Kodalak, Batmaz’ın ifadesinde “tarla bakmaya geldiğini” söylediğini belirtti: “Kemal Batmaz’ı bulunca, ne demiş diye, hemen ifadesine baktık. Baktık ki Adil Öksüz ile benzer ifadeyi vermiş, ‘Tarla bakmaya geldim’ demiş. Bu zaten beraber hareket ettiklerini gösteriyor. Aynı zamanda yakalandıktan sonra, organize şekilde kendi ifadeleri üzerinde konuştukları anlaşılıyor. Benzer ifade vermişler. Bu şekilde darbenin bir karanlık yüzünü daha ortaya çıkarmış olduk.”

Yeni delil olarak ABD’ye sunulabilir

Gülen’in iadesi için ABD’ye gönderilen deliller arasında bu bilgilerin bulunmadığının hatırlatılması üzerine Kodalak, “Kaybedilmiş bir şeyimiz yok. Şu anda iade süreci işliyor. Bu deliller, yeni delil olarak ABD’ye sunulabilir. Zaten bana sorarsanız, hepsinin bir anda sunulmasından ziyade bazı güçlü delillerin peyderpey sunulmasının daha etkili olacağını değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.

Gülen cemaatine yöenlik yapılan soruşturmalar farklı kollardan devam ediyor. Bugün bu kapsamda yapılan operasyonlar iki adreste yoğunlaştı. Bunlardan biri Jandarma Genel Komutanlığı’ydı. Jandarma’ya yönelik FETÖ soruşturmasında 1218 personel görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca sabah saatlerinde de çok sayıda akademisyen ‘Bylock’ kapsamında gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; 419’u subay, 604’ü astsubay, 158’i uzman jandarma çavuş, 28’i uzman erbaş, 9’u memur olmak üzere toplamda 1218 jandarma personeli görevden uzaklaştırıldı.

Bununla birlikte İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah çok sayıda akademisyenin evlerine baskın düzenledi. İlk belirlemelere göre akademisyenlerden 12 tanesi Marmara Üniversitesi’nde görevli.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.