Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk Çin imparatoru Qin Shi Huang’ın Toprak Askerler mezarından Periscope yayını

MÖ 210 tarihinde ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang’ın mezarında bulunan Toprak Askerler’in (Terrakotta Ordusu) bulunduğu müzeden özel bir yayın yapıldı. Çin’in resmi Xinhua News adlı haber ajansının Periscope üzerinden gerçekleştirdiği yayında, ilk kez canlı yayında Toprak Askerler burun mesafesinden görüntülenmiş oldu. Özel izinle yapılan yayın dünya çapında milyonlara ulaştı.

Çin’deki tüm beylikleri yenip Savaşan Devletler dönemine son veren ve Qin Hanedanı’nı kurarak kendini imparator ilan eden Qin Shi Huang, henüz hayattayken MÖ 246 yılında başlanan mezarının inşası 30 küsür yıl sürmüş, inşaatta 700 bin kişi çalıştırılmıştı. Ordunun “İlklerin imparatoru” olarak bilinen Qin Shi Huang’ın mezarını koruduğuna inanılır. Boyları 183-195 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklı. Kazı alanında çoğu hala toprak altında 8 bin asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin ediliyor.

Mezarlık 1974’te Çin Halk Cumhuriyeti’nin Shaanxi eyaletine bağlı Xi’an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulunmuştu. Qin Shihuang Mezarı ve Terrakotta Ordusu, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.