Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alkol ve sigaraya ÖTV zammı

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre şarap hariç alkollü içeceklerde yüzde 10, tütün ürünlerinde ise 7 kuruşluk Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı geldi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onaylı Bakanlar Kurulu kararına göre, sigara, tütün ürünleri ve alkollü içeceklerden alınan maktu vergi artışı yeniden belirlendi. Düzenleme sonucu alkolde maktu vergi yüzde 10 arttı.

Sigarada daha önce paket başına alınan 5,1 liralık vergi 6,5 liraya çıktı. ÖTV artışı nedeniyle tütün fiyatlarına ortalama yüzde 5-6 civarında, alkollü içeceklerde ise yüzde 3-4 gibi bir artış bekleniyor. Bir başka değişle ÖTV zammının her sigara paketine ortalama 50 kuruşluk etkisi olacak. Düzenleme bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Türkiye’de 15 yaş ve üstü insanların ortalama kişi başı alkol tüketimi yıllık 1,5 litre. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde yıllık alkol tüketimi kişi başına 9,1 litre.

Kişi başına tüketilen alkol miktarı (litre, yıllık)screen-shot-2016-12-01-at-12-49-13*15 yaş ve üstü

Türkiye genelinde toplamda 2004’te piyasaya sürülen yerli ve ithal içki toplamı 897 milyon 796 bin 724 litre iken bu oran 2015’de 1 milyar 18 milyon 306 bin 485 litreye yükseldi.aaaa
Türkiye alkollü içkideki ÖTV tutarı yönünden açık ara birinci. Bazı ürünlerde vergi oranı yüzde 65’e ulaşıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.