Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dinamo Kiev–Beşiktaş maçında hakem kural hatası yaptı mı?

Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’nde tamam mı devam mı anlamına gelen Kiev’deki deplasman maçına hakem, 29. dakikada verdiği kararla damga vurdu. Dinamo Kievli oyuncu Derlis Gonzalez’le ikili mücadeleye giren Beşiktaş’ın Alman oyuncusu Andreas Beck yerde kaldı. İskoç hakem Craig
Thomson pozisyonun ardından Beck’in faul yaptığını belirterek hem penaltı verdi hem de Beck’i kırmızı kartla oyundan attı.

Pozisyonun ardından verilen penaltı kararında “kural hatası var mı” tartışmaları gündeme geldi. Zira UEFA’nın 9 Haziran 2016 tarihinde kendi sitesinde duyurduğu yeni kurallara göre “triple punishment” olarak bilinen böylesi pozisyonlarda kural değişikliğine gidilmişti. Buna benzer pozisyonlarda karşı takımın hem penaltı kazanması hem de faulü yapan takımın bir kişi eksilmesi çok ağır olarak yorumlanıyordu. UEFA’da bu konuda adım atmıştı.

foto-1

 

Kuralda açıkça ceza sahası içerisinde faul yapan futbolcunun gerçek ve dürüst bir şekilde topa hamle yaptığı koşullarda kırmızı kart yerine sarı kart verilmesi gerektiği yazılıyor. Yani kurala göre ceza sahası içerisinde gol pozisyonunu önleyici her faul değil, sadece iyi niyet içeren fauller sarı kart ile cezalandırılıyor.
Pozisyona geri dönersek, hakemin verdiği penaltı yorumu doğru olmasa da UEFA’nın pozisyonla ilgili yeni açıklamalarına göre maçta herhangi bir kural hatası yok. Çünkü hakemin yorumuna göre Beck düşerken rakibine faul yapıyor ve topla bir ilgisi bulunmuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.