Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore Devlet Başkanı hakkında uzaklaştırma kararı

Güney Kore Parlamentosu, hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevinden azledilmesine karar verdi.

Güney Kore, geçtiğimiz günlerde, Devlet Başkanı Park Geun-hye hakkında çıkan yolsuzluk iddialarıyla çalkalanmıştı.  Park Geun-hye’nin arkadaşı olan ve resmi bir görevi bulunmayan Choi Soon-sil’in devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasının ardından ülkede devlet başkanını istifaya çağıran protestolar başlamıştı. Normal şartlarda görev süresi 2018’de bitecek olan Park Geun-hye, ulusa sesleniş konuşmasında “Choi skandalı” için özür dilemiş ve iktidarın güven içinde devredilmesi için meclisin bir planla gelmesi durumunda istifa edeceğini duyurmuştu.

Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevinden azledilmesi için sunulan önerge parlamentoda oylandı. Oylamada 300 milletvekilinden 234’ü Park’ın aleyhinde oy kullandı. Bu kararın ardından Park Geun-hye’nin yetkileri geçici olarak başbakana devredildi.

Park Geun-hye’nin görevden alınmasına ilişkin son kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Oylama sonucuyla ilgili kararını 180 gün içinde açıklaması beklenen Anayasa Mahkemesi, parlamentonun kararını onarsa, Devlet Başkanı Park Geun-hye görevden alınacak. Bu durumda Güney Kore yasaları gereğince 60 gün içinde genel seçimlerin yapılması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.