Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası faizlere dokunmadı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün 14.00’da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) politika faizini değiştirmeme kararı çıktı. Piyasalarda genel beklenti faiz artırımı olacağı yönündeydi.

TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8’de, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,50’de ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25’te sabit tuttu.

TCMB yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.”

ABD Merkez Bankası (FED) geçen hafta hem gösterge faiz oranını çeyrek puan artırmış hem 2017’ye yönelik faiz artışı beklentisini ikiden üçe revize etmişti. Beklentilerinden daha şahin bir pozisyon aldığını düşünen piyasalar doların dünya genelinde değerlenmesi sonucunu getirdi. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün aldığı kararın başta dolar kuru olmak üzere birçok makroekonomik veri üzerinde doğrudan etki yaratması bekleniyor.

Karar öncesinde 3,51’nin hemen üzerinde seyreden dolar kuru TCMB’nin kararı ile 3,54’lere yükselirken, Euro ise 3,64’lerden 3,68’e yükseldi. Sepet kur 3,5806’dan 3,6079’a yükseldi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.