Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barış için sinemacılara soruşturma

14 Ocak 2016 tarihinde Barış için akademisyenlere destek açıklaması yapan imzacı 433 sinemacı hakkında soruşturma başlatıldı.

11 Ocak 2016’da 1128 akademisyen “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bir bildiri yayınlamışlardı. Bildiride sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, insan hakları ihlallerinin son bulması, barış ve müzakere sürecine dönüş adımlarının atılması maddeleri bulunuyordu. Bildirinin yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu aydın müsveddeleri kalkıp devletin bir katliam yaptığından bahsediyor. Ey aydın müsveddeleri, siz karanlıksınız karanlık. Aydın falan değilsiniz”  ifadelerini kullanarak eleştirmişti.

Cumhurbaşkanının bu ifadelerinden sonra çeşitli meslek gruplarından insanlar barış için akademisyenler insiyatifine destek açıklamalarında bulunmuştu. 433 sinemacının imzası bulunan bir destek metni Barış İçin Sinemacılar adıyla komuoyuna sunulmuştu. Sinemacılar yaptıkları açıklamada; “Bizler Türkiyeli sinemacılar olarak, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin, 11 Ocak 2016 tarihinde hükümete yaptığı barış ve müzakere çağrısına destek veriyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesini reddediyoruz. Eşitlik ve barışın yanındayız. Yaşam hakkının yanındayız. Özgür düşüncenin ve sanatın yanındayız. Ama’sız fakat’sız eğer’siz: “Bu suça ortak olmayacağız!” Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin, yanındayız” ifadeleri yer almıştı.

Geçtiğimiz günlerde Oyuncular Sendikası’na gönderilen üzerinde İstanbul İl Emniyet Müdürü Haydar Özdemir imzalı bilgilendirme metninde; “Sözde çağrı ve barış müzakarelerine destek amaçlı bildiri yayınlayan 11328 şüpheli hakkında 2016/5734 sayılı evrak üzerinden ‘Terör örgütüt propagandası yapmak’ suçundan soruşturma yürütülürken 14701/2016 tarihinde, konusu suç teşkil eden bildiri içeriği ve bildiride bulunanlara destek olmak amacıyla bildiri yayınlayan sinemacı olduğu bildirilen 433 kişi hakkında ‘Suçu ve suçluyu övmek’ yönünden soruşturma başlatıldı”  ifadeleri yer alıyor. Emniyet Müdürlüğü’nün Oyuncular Sendikası’ndan 433 sinemacının kimlik ve iletişim bilgilerini istediği de belirtliyor.

Barış için akademisyenler imzacısı olan çok sayıda akademisyen 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında yayımlanan KHK’lar ile ihraç edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.