Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kissinger’dan Trump’a: “Kırım’ı Ruslara bırak”

İngiliz haber sitesi Independent, ABD’de ulusal güvenlik danışmanlığı ve dışişleri bakanlığı yapmış Henry Kissinger’in, Rusya ve ABD arasında bir yakınlaşma olmasını güvence altına almak için Ocak ayında göreve başlayacak Donald Trump ile görüştüğünü bildirdi.

Kissinger’ın Trump’a sunduğu plan, ABD’nin, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın Rus toprağı olduğunu tanımasını bunun karşılığında da Rusya’nın Ukrayna hükümetiyle çatışan isyancılara desteğini ve Doğu Ukrayna’daki birliklerini çekmesini öngörüyor.

2014’te Rusya Kırım’ı ilhak ettiğinde Trump, buna sert bir dille itiraz etmiş, bunun asla gerçekleşmemiş olması gerektiğini belirtmişti. Ancak, Trump’ın, Rusya ve Moskova’nın diğer ülkelerdeki askeri varlığıyla ilgili fikirlerinin seçim kampanyası boyunca değiştiği biliniyor. Trump, Ağustos’ta verdiği bir röportajda Kırım’ın ilhakıyla ilgili de fikrini değiştirerek Kırım halkının Rusya’yla birlikte olmayı tercih ettiğini dile getirmişti.

Küresel istikrar için Rusya ile ABD arasında bir güç dengesi olması ve iki ülkenin ilişkilerinin iyileşmesi gerektiğini savunan Kissinger, Donald Trump’ın seçimleri kazanmasıyla ilgiliyse şunları söylemişti: “Donald Trump diğer ülkelerin daha önce hiç görmediği bir fenomen. Yani onun başkan seçilmesi bir şok etkisi yarattı. Ama bu aynı zamanda benzeri görülmemiş bir fırsat.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.