Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times muhabiri Türkiye’ye sokulmadı

Deneyimli New York Times gazetesi muhabiri Rod Nordland, Salı günü Atatürk Havalimanı’nda pasaport kontrolünden geçerken durduruldu ve ülkeye girişine izin verilmedi.

Nordland’ın anlatımına göre, pasaport polisi kendisine, adının İçişleri Bakanlığı’nın listesinde yer aldığını ve bir sonraki uçakla Londra’ya geri gönderileceğini söylemiş; ancak ülkeye tam olarak neden giremediğiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmamışlar. New York Times’ın Türkiye’deki avukatlarına da benzer şekilde, Nordland’ın ülkeye girememe sebebi olarak “ulusal güvenlik” gösterilmiş.

New York Times, ilk defa bir muhabirlerinin Türkiye’ye girişinin engellendiğinin altını çizdi ve Nordland’a yapılanı “haksızlık ve basın özgürlüğüne saldırı” olarak tanımladı.

Nordland, daha önce Türkiye de dahil 150’den fazla ülkede çalışmış deneyimli bir gazeteci. Nordland’ın ülkeye girişinin yasaklanmasının nedeninin Kasım ve Aralık aylarında Diyarbakır’dan kaleme aldığı, PKK ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şehirde yarattığı tahribatı anlatan yazılar olduğu tahmin ediliyor.  New York Times, bir süre önce Türkiye’de çalışan muhabirlerinin isimlerini güvenlik gerekçesiyle gizleme kararı almıştı.

Nordland, Türkiye’ye girişine izin verilmemesiyle ilgili New York Times haberini Twitter’dan şu sözlerle paylaştı: “Girmeme izin vermeyen ülkeler: Zaire (Mobutu), Irak (Saddam), Iran, Burma (generaller), Kuzey Kore, şimdi de Türkiye”.

screen-shot-2017-01-18-at-3-27-09-pm

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.