Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Komşu devletler Gambiya’ya girdi: Jammeh’in son saatleri

Aralık ayındaki seçimleri kaybetmesine rağmen görevi bırakmamakta direnen Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh’in neden olduğu siyasi kriz büyümeye devam ediyor. Jammeh’in görevden ayrılması için askeri müdahalede bulunan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkeler, askeri harekata ara vererek Jammeh’e Cuma günü öğle saatlerine kadar ek süre verdi.

gambia

Kriz Jammeh’in seçim yenilgisiyle başlamıştı

Muhalefetin adayı Adama Barrow karşısında seçimleri kaybeden Jammeh, sonuçları tanımadığını açıklamış ve seçim sonuçlarını mahkemeye taşımıştı. 19 Ocak’ta görevi Adama Barrow’a devretmesi gereken Jammeh, devir-teslim tarihinden iki gün önce üç aylık olağanüstü hal ilan etmiş ve görev süresini olağanüstü hal süresince uzatmıştı. Daha önce, görevi bırakmaması halinde askeri müdahale kartını öne süren ECOWAS üyesi ülkeler ise bu karar karşısında Jammeh’e, 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece yarısına kadar süre vermiş ve komşu ülke Senegal’e bağlı birlikler Gambiya sınırına konuşlandırılmıştı. Nijerya da olası müdahaleye yardım amacıyla, donanmasını Gambiya açıklarına, hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarını da Senegal’e göndermişti.

ECOWAS askeri müdahale başlattı

Kendisine tanınan süre sonunda Jammeh görevden ayrılmamış ve Perşembe günü Senegal ordusunun önderlik ettiği ve Nijerya, Mali, Togo ve Gana birliklerinden oluşan ECOWAS güçleri Gambiya’ya askeri müdahale başlatmışlardı. Jammeh’in Savunma Bakanı Ousman Badije ise aynı gün yaptığı açıklamada “Askerlerimi bu aptal savaşın içine sokmayacağım. Ben insanlarımı seviyorum. Eğer Senegalliler gelirse, onlara karşılık vermeyeceğiz” demişti.

gambia2

Arabuluculuk girişimleri devam ediyor

Jammeh’in görevini bırakıp ülkeyi terk etmesi için yapılan diplomatik girişimler çerçevesinde, Moritanya Devlet Başkanı Mohamed Ould Abdel Aziz, Çarşamba günü Gambiya’nın başkenti Banjul’a uçmuştu. Ancak görüşmeler sonuç vermedi ve Jammeh koltuğu bırakmayı reddetmişti.

Öte yandan Jammeh’in yerine seçilen Adama Barrow da, Perşembe günü Senegal’deki Gambiya Büyükelçiliği’nde yemin ederek görevine başlamıştı. Barrow, Gambiya birliklerine, ECOWAS güçlerine karşı koymama ve kışlalarında kalma çağrısı yaptı.

Gambiya’ya giren ECOWAS güçleri herhangi bir direnişle karşılaşmadı. Banjul kentine giren ECOWAS güçleri Perşembe akşam saatlerinde harekatı durdurarak, Jammeh’e yeniden mühlet verdi ve Cuma öğle saatlerine kadar görevi bırakmaması durumunda harekata devam edeceklerini bildirdi. ECOWAS Komisyonu Başkanı Marcel Alain de Souza, Gine Devlet Başkanı Alpha Condé’nin arabuluculuk girişimlerinin verilen sürenin sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Uluslararası kamuoyundan ECOWAS’a destek

ECOWAS’ın Gambiya’ya askeri müdahalesine ilişkin sunduğu tasarı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oy birliğiyle kabul edilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı da ECOWAS’ın çabalarını desteklediğini bildirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.