Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası “örtülü faiz” artırımına devam etti

Birçok ekonomiste göre başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere ekonomi için milad kabul edilen, 22 Mayıs 2013’den beri en önemli Para Politikası Kurulu (PPK) kararı bugün 14:00’da açıklandı. Merkez Bankası 2017’nin ilk toplantısında faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan yükselterek %8.5’ten %9.25’e çıkardı. Geç likidite borç verme faizini %10’dan %11’e yükseltti. Merkez Bankası politika faizine dokunmayarak %8’de tutarken faiz oranı da % 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada politika faizini yüzde 8’de bırakarak bu faizden fonlamaya yapmayacağına işaret etti ve geç likidite penceresinin faiz oranını yükselterek, bu aracın sıkça kullanılacağını gösterdi. Benimsediği bu strateji sonucunda örtülü faiz artırımına devam etti. Bir diğer ifadeyle, Merkez Bankası bankalara yüzde 11’lik geç likidite penceresini dikkate almalarını söylerken iktidara ise yüzde 8’lik politika faizini değiştirmediğini söyledi.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada “İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir” ifadelerini kullandı. 

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya edeceğini söylemesi belki de bugünkü açıklamanın nadir olumlu taraflarından biriydi.

“Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. (…) Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.”

Merkez Bankası’nın kararıyla ilgili iktidar cephesinden ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi.

Dolarda sert hareketler yaşandı

Güne 3.76 seviyesinde başlayan ve Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde 3.74 seviyesine kadar gevşeyen dolar, MB kararı sonrasında hızla 3.83’e yaklaştı. Ardından dolar 3.80’in altına indi. Türk lirasının dolar karşısındaki bir aylık oynaklık oranı Ocak 2014 olağanüstü toplantı zamanını geçti.

Ekonomistler Merkez Bankası kararını nasıl yorumladı?

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar – Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan

https://twitter.com/SantManukyan/status/823850775097077760

BGC Partners Baş Ekonomisti Özgür Altuğ

Bülent Topbaş

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmet Demirkol

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.