Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antarktika buzullarında dev çatlak

Küresel İklim değişikliği buzulları parçalamaya devam ediyor. Son olarak Antarktika’da yer alan en büyük buzullardan birinin üzerinde 175 kilometre uzunluğunda bir çatlak meydana geldi.

2016 ilk sıcaklık ölçümü kaydından bu yana en sıcak yıl olarak tarihe geçti. 2016 ayrıca ardışık olarak en sıcak yıl oldu. Gezegenimiz ısınırken bir yandan da ısı değişimleri ‘mevsim normalleri’nin kat be kat üstünde ve altında seyretti ve ani ısı değişimleri yaşandı.

Küresel İklim değişikliği gerçekleşirken dünyanın ısınması sonucu her 2 yarı küredeki kutup bölgelerinde buzulların erimesi ve deniz sularının ısınarak yükselmesi bekleniyor.

Antarktika kıtası üzerinde yer alan en büyük 4. Buzulun üzerinde korkulan oldu ve sadece 2 ay gibi kısa bir sürede, erime sonucu 175 kmlik bir çatlak meydana geldi.

Antarktika’da buzulları araştıran İngiltere merkezli Midas Projesi’nin web sitesinde yer alan bilgilere göre çatlak uydulardan alınan görüntüler sayesinde belirlendi.

Larsen C adı verilmiş olan buzul bu hızla erimeye ve oluşan yarık büyümeye devam ederse 2017 yılı içinde buz dağının çökerek tamamen yok olması bekleniyor.

Antarktika Kıtası’ndaki buzul çatlağı ile ilgili detaylı bilgi için:

http://www.projectmidas.org/blog/larsen-c-rift-continues-to-grow/

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.