Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Kutup bölgesi dünyanın geri kalanından dört kat daha fazla ısınıyor, bilim dünyası endişeli

İklim krizi sebebiyle dünyanın birçok yerinde sıcak hava dalgasından kaynaklanan buzul erimeleri ve orman yangınları görülürken Communications Earth and Environment dergisinde yayımlanan son araştırmaya göre Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanından daha hızlı ısınıyor.

Fin Meteoroloji Enstitüsü’nün dün (11 Ağustos) yayımladığı bir araştırmaya göre iklim krizi sebebiyle kuzey kutbu dünyanın geri kalanından dört kat daha hızlı ısınıyor.

Communications Earth and Environment dergisinde yayımlanan bu araştırma, 1979-2021 arasında Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklık değişimlerini analiz etti. Kuzey Kutbu’ndaki Barents bölgesindeki sıcaklık değişimin her on yılda bir 2,7 derece daha fazla arttığını bulan araştırma, Barents Denizi’nin dünyadaki en hızlı ısınan bölgesi olduğunun altını çiziyor.

Arktik amplifikasyonu adı verilen bu durum, fosil yakıtlardan oluşan ısı tutucu emisyonlardan kaynaklanıyor.

Bilim insanlarının sıcaklığın uzun vadeli değişimini tahmin etmek için kullandıkları iklim krizi modelleri, araştırmanın bulgusundaki orana yaklaşamıyor.

“İklim krizi modelleri, yeniden yapılandırılamazsa bilim insanları uzun vadeli tahminlerde bulunamaz” diyen araştırmanın başyazarı Mika Rantanen, araştırmalarındaki motivasyonun bu modellerdeki tutarsızlığı düzeltmek olduğunu belirtti.

Kaynak: CNN

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.