Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsviçre’de bir dağın buzulları 2000 yıl sonra tamamen eriyor

Kuru bir kışın ardından yazın sıcak hava dalgalarıyla kavrulan Avrupa’da Alp Dağları’nda buzullar benzeri görülmemiş bir oranda eriyor. Scex Rouge ve Tsanfleuron dağları arasındaki Col de Tsanfleuron sırtı da bundan nasibini alıyor. Roma döneminden beri buzlarla kaplı olduğu bilinen sırt, buzulların erimeye devam etmesiyle birkaç hafta içinde tamamen çıplak kalacak. 

Glacier 3000 isimli kayak merkezi, açıklamasında “Geçit birkaç hafta içinde tamamen açık havada olacak” açıklamasını yaptı.

Buz kalınlığı 2012 yılında 15 metre olarak ölçülen sırtın eylül sonuna kadar tamamen yüzeye çıkacağı belirtildi. 

Glacier 3000 içerisinde yer alan sırt 2 bin 800 metre yükseklikte yer alıyor ve Batı İsviçre’nin Vaud ve Valais kantonları arasındaki sınırı belirliyor.

Kayakçılar geçmişte bir dağdan diğerine gidebiliyordu ancak buzların erimesiyle ortaya çıkan ve üzerinde çok az buz kalan kaya artık buna engel oluyor.

Bern Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yapan buzulbilimci Mauro Fischer, bölgedeki buzullarda incelmenin bu yıl geçtiğimiz 10 yaz mevsimine kıyasla ortalama üç kat daha fazla olacağını belirtti. 

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.