Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’a hakaret içeren şiir Almanya’da “kısmen” yasaklandı

Almanya’da Hamburg Eyalet Mahkemesi, Alman televizyoncu Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili şiiri hakkında kararını verdi. Mahkeme, Böhmermann’ın  şiirindeki hakaret içeren kısımların yasaklı olarak kalmasına karar verdi.

Alman komedyen ve televizyoncu Jan Böhmermann’ın, 31 Mart 2016 tarihinde ZDF kanalındaki programında okuduğu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren şiiri hem Türkiye hem de Almanya’da, ifade özgürlüğü ve hakaret arasındaki sınır üzerine büyük tartışmalara yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, avukatları aracılığıyla şiirin tamamının yasaklanması için bir özel hukuk davası açmıştı. Mahkeme, Mayıs 2016’da, şiirin sadece hakaret içeren kısımlarının okunmasını geçici olarak yasaklamıştı. Erdoğan’ın avukatlarının bu karara yaptığı itiraz ise reddedilmişti.

Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde, bugün davanın son duruşması görüldü. Mahkeme daha önce verdiği geçici ihtiyati tedbir kararını onadı ve şiirin hakaret içeren kısımlarının okunmasının yasaklı olarak kalmasına karar verdi. Mahkeme, şiirin yasaklanan kısımlarının ifade özgürlüğünün sınırlarını ihlal ettiğine hükmetti. Tarafların temyiz hakkı bulunuyor.

Deutsche Welle’nin haberine göre Böhmermann’ın avukatı Christian Schertz, daha önce, mahkemeden istedikleri karar çıkmadığı takdirde Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceklerini söylemişti.

Jan Böhmermann hakkında, Alman Ceza Kanunu’nun 103. maddesinde düzenlenen, “yabancı devlet başkanlarına hakaret” suçundan dolayı soruşturma başlatılmıştı. Ancak Mainz savcılığı soruşturma sonunda takipsizlik kararı vermişti. Savcılık açıklamasında Böhmermann’ın şiirinin ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığını ancak suç olarak nitelendirilemeyeceğini belirtilmişti. Erdoğan’ın avukatlarının takipsizlik kararına yaptıkları itiraz da reddedilmişti. Konu Alman iç siyasetinin de gündemine gelmiş ve koalisyon ortakları tartışmalı 103. maddenin ilgili paragrafının Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılmasına karar verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.