Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın ekibinde ilk fire: Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn istifa etti

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael T. Flynn, göreve gelmesinden önce Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları hakkında görüşmesinin yarattığı tartışmalar sonrasında görevinden istifa etti.

ABD’nin Türkiye’yi desteklemesini ve Fethullah Gülen’in Ankara’ya iadesini isteyen Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, görevinde henüz bir ayı doldurmadan istifa etmek zorunda kaldı. Flynn’in, Obama’nın görevinin son günlerinde Rus büyükelçi ile ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının kaldırılması hakkında görüştüğü ve konuyla ilgili olarak Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanlış yönlendirdiği iddia edilmişti. Söz konusu tartışmalar sonrasında, Pence’ten özür dileyen Flynn dün gece geç saatlerde istifasını sundu.

Flynn istifa mektubunda şöyle dedi:

“Göreve gelecek Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak yürüttüğüm çalışmalar süresince, yabancı mevkidaşlarımla, bakanlarla ve elçilerle çok sayıda telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Bu görüşmeler, geçiş döneminin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamak ve Başkan, danışmanları ve yabancı liderler arasındaki gerekli ilişkileri inşa etmek amacındaydı. Söz konusu telefon görüşmeleri, bu büyüklükteki herhangi bir geçiş dönemi için standart işlemlerdir.

Ne yazık ki, olayların çok hızlı gelişmesi nedeniyle, Rus Büyükelçisi’yle yaptığım telefon konuşmasıyla ilgili olarak Başkan Yardımcısı ve diğer yetkililere elimde olmadan eksik bilgi verdim. Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan samimiyetle özür diledim ve özrümü kabul ettiler.

Ordudaya hizmet ettiğim 30 yılı aşkın süre boyunca ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığım süresince, görevlerimi, Birleşik Devletler’in Başkanı dahil olmak üzere hizmet ettiğim kişilere en üst seviyede tutarlı ve dürüst davranarak gerçekleştirdim.

Milletimize ve Amerika halkına böylesi seçkin bir şekilde hizmet etmiş olmanın onuruyla istifamı sunuyorum.”

Flynn, istifa mektubunda ABD Başkanı Trump’a ve oluşturduğu ekibe de övgüler yağdırdı:

“Aynı zamanda, göreve geldiği üç hafta içerisinde ABD dış politikasını, ABD’nin dünya liderliği konumuna yeniden oturtan Başkan Trump’a hizmet etmiş olmaktan ayrıca onur duyuyorum. Biliyorum ki, Başkan Donald J. Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in güçlü liderlikleri ve oluşturdukları mükemmel ekip ile, mevcut yönetim tarihe ABD’nin en büyük başkanlıklarından biri olarak geçecektir. Ve Amerika’yı Yeniden Harika Yapmak için birlikte çalışan bu yönetimin, Amerikan halkına en iyi hizmeti sunacağına yürekten inanıyorum.”

İstifanın sebebi, “Rus şantajı riski”

İstifa, Trump yönetiminin Flynn’e destek konusunda birbiriyle çelişen açıklamaları ve Adalet Bakanlığı’nın, Flynn’nin Rus büyükelçisi ile konuşmalarının Amerikan gizli servisleri tarafından dinlendiği, Moskova’nın şantaj tehlikesi ile karşılaşabileceği uyarısının ortaya çıkmasının ardından geldi.

Washington Post, bir Beyaz Saray yetkilisine dayanarak dün akşam yayınladığı haberde, Adalet Bakanlığı’nın, Flynn’in Rusya büyükelçisi ile konuşması hakkında tam olarak doğruyu söylemediği konusunda Beyaz Saray’ı uyardığını bildirdi. Adalet Bakanlığı, bu nedenle Flynn’nin Rusya’nın şantajına maruz kalabileceğinden çekinildiğini Beyaz Saray’a iletti.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nin en üst düzey Demokrat üyesi olan Adam B. Schiff ise, dün akşam geç saatlerde yaptığı açıklamada, Flynn’in istifasının Rus yetkililerle gizli teması hakkındaki soruları ortadan kaldırmadığını ve bunun Meclis’in gündeminde kalmaya devam edeceğini bildirdi.

Komite’nin diğer Demokrat üyeleri de, Flynn’in Moskova’nın şantajına maruz kalma riskine ilişkin olarak Adalet Bakanlığı ve FBI’dan bilgi talep edeceklerini bildirdiler ve şöyle dediler: “Beyaz Saray’da ulusumuzun güvenliğine tehlike teşkil eden başka kim varsa, onları hemen öğrenmeliyiz.”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Flynn’in yerine vekaleten Kara Kuvvetleri’nden emekli korgeneral ve Vietnam gazisi olan Joseph K. Kellogg Jr.’ın getirildiği bildirildi.

Boşalan koltuk için Petraeus ya da Harward’ın adı geçiyor

Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlığı koltuğuna kimi getireceği belirsiz. Flynn’in yerine geçmesi beklenen en güçlü aday ise CIA eski direktörü David Petraeus. 2012 yılında istihbarat servisinin başına geçen emekli general Petraeus, Trump’ın Dışişleri Bakanlığı adaylarından biriydi.

Ulusal güvenlik danışmanlığı için adı geçen bir diğer isim ise Emekli Amiral Robert Harward. Trump yönetiminin Savunma Bakanı olan James Mattis’in altında ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’nın Komutan Yardımcılığı görevini üstlenmiş olan Harward, George W. Bush’un başkanlığı döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi’nde de görev almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.