Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, otoriteyi sorgulamasıyla tanınan generali ulusal güvenlik danışmanı yaptı

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in yerine Herbert Raymond McMaster’ı atadı. ABD ordusunda korgeneral olarak görev yapan McMaster, Irak ve Afganistan’da görev yapmış, bu hükümetlerin yolsuzlukla mücadeleleri üzerine çalışmalar yürütmüş bir subay.

Flynn’in ardından Trump’ın bu görevi teklif ettiği Robert Harward, teklifi “kişisel gerekçelerle” reddetmişti.

Atamayı, dün akşam, Florida’daki Mar-a-Lago Malikânesi’nde kamuoyuna duyuran Donald Trump, McMaster’ın “muazzam bir yeteneğe ve tecrübeye sahip” ve “ordudaki herkes tarafından büyük saygı duyulan bir kişi” olduğunu belirtti.

McMaster’dan önceki Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, yalnızca üç hafta yürütebildiği görevine gelmeden önce Rusya’nın ABD Büyükelçisi ile konuştuğu konular hakkında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e doğru bilgi vermediği gerekçesiyle istifa etmişti.

Atama açıklamasının ardından Trump’a teşekkür eden McMaster, “Ulusumuza hizmet etmeye devam edebildiğim için çok mutluyum, bu bir ayrıcalık. Amerikan halkının çıkarlarını korumak için Ulusal Güvenlik ekibine katılmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Korgeneral McMaster kimdir?

24 Temmuz 1962 Philadelphia doğumlu olan McMaster, Kuzey Carolina Üniversitesi’nden ABD tarihi alanında doktora sahibi etkili bir ordu mensubu olarak biliniyor.

McMaster’ın, ordunun ve siyasi aktörlerin Vietnam Savaşı’ndaki tutumlarını ve üst düzey yetkililerin ABD Başkanı Johnson’a karşı çıkmamalarını eleştirdiği 1997 tarihli “Görevin İhmali” adlı kitabı o dönem odukçe beğeni toplamıştı.

I. Körfez Savaşı’nda gösterdiği cesaret nedeniyle “gümüş yıldız” madalyası ile ödüllendirilen ve ABD ordusunun Afganistan misyonunda da görev alan McMaster, son olarak ABD Ordusu Kapasite Entegrasyon Merkezi Direktörü olarak görev yapıyordu.

Time dergisinin 2014 yılında belirlediği en etkili 100 kişi listesinde yer alan McMaster, düşüncelerini söylemekten çekinmeyen ve “otoriteyi sorgulayan bir kişi” olarak tanınıyor.

McCain: “McMaster mükemmel bir tercih”

McMaster’ın ulusal güvenlik danışmanlığı görevine atanması, başta Cumhuriyetçiler olmak üzere birçok kesim tarafından takdirle karşılandı. Son dönemlerde Trump’a sert eleştiriler yönelten Arizona Senatörü John McCain de Trump’ın McMaster tercihini olumlu olarak değerlendirenler arasında.

“Şu andakinden daha yetkin ve daha iyi bir ulusal güvenlik ekibi düşünemiyorum” diyen McCain, Twitter üzerinden de “Korgeneral H.R.McMaster, ulusal güvenlik danışmanlığı için mükemmel bir tercih. İnanılmaz bir zekaya, karaktere ve yeteneğe sahip bir kişi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.