Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Az kalsın sınır dışı edilen ünlü Fransız tarihçi: “ABD artık eski ABD değil”

Ünlü Fransız tarihçi Henry Rousso, konferansa katılmak için gittiği Teksas’ta 10 saat boyunca havalimanında tutuldu. Eğer kendisini davet eden üniversitenin avukatları devreye girmeseydi, Rousso ABD’den sınır dışı edilerek Fransa’ya geri gönderilecekti.

Yahudi Soykırımı ve Birinci Dünya Savaşı sonrası Fransası’yla ilgili yazdıklarıyla tanınan Rousso, havalimanı polisi tarafından yanlış vizeyle ülkeye giriş yapmaya çalıştığı nedeniyle durduruldu ve havalimanı karakoluna götürüldü. Fransız tarihçi, polisin kendisine, konferansta yapacağı konuşma karşılığında 2 bin dolar alması nedeniyle iş vizesine başvurması gerektiğini ve turist vizesiyle ülkeye giriş yapmaya çalıştığı için Fransa’ya geri gönderileceğini söylediğini açıkladı.

Bunun üzerine Rousso, kendisini davet eden üniversiteyi aradı. Üniversitenin avukatı, havalimanına gelerek polise, mevcut kanunlara göre akademisyenlerin turist vizesiyle çalışabildiklerini açıkladı. Böylece Rousso ülkeye giriş yapabildi.

Defalarca ABD’ye akademik konferanslara katılmak için gelen ve kısa bir süre önce Columbia Üniversite’sinde bir dönem boyunca ders veren Rousso, yaşadıklarının ardından şu açıklamayı yaptı: “Beni kurtarmak için gelen avukatlar olmasaydı şu anda ellerim kelepçelenmiş bir şekilde bir uçağa bindirilip Fransa’ya yolanacaktım. Bugünkü durum bu. Atlantik’in öteki tarafındaki keyfilik ve beceriksizlik hakkında bir şeyler yapmak lazım. Bu ülkeyi çok sevsem de bildiğim bir şey var, o da şu: ‘ABD artık, eski ABD değil.’ “

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.