Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan bütün göçmenleri gözaltına alıp, kamplara kapatacak

Macaristan’da parlamentodan geçen yasal düzenlemeye göre ülkedeki sığınmacılar doğrudan gözaltına alınıp kamplara sevk edilecek. İltica başvuruları sonuçlanıncaya kadar göçmenler kamplardan dışarı çıkamayacaklar.

foto 1

Bugün onaylanan yasaya göre sığınmacılar için ülkenin güneyindeki sınır bölgelerine konteyner kamplar kurulacak. Macaristan’a yeni girmek isteyen sığınmacılar doğrudan bu kamplara götürülecek. Ancak yasa bununla da sınırlı değil. Ülkeye daha önce giriş yapmış bütün sığınmacılar da başvuruları sonuçlanıncaya kadar gözaltına alınarak kamplara yerleştirilecek. Hatta ülkeden çıkışları da yasaklanacak.

Macaristan daha önce de göçmenlere yönelik gözaltı uygulaması yapıyordu. Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği’nden gelen baskılar sonucu 2013’te bu uygulamayı değiştirmek zorunda kalmıştı.

Bugün yapılan meclis oylamasıyla, 2013’te AB, BM ve AİHM’nin baskısıyla yürürlükten kaldırdığı uygulamalara geri dönülmüş oldu. Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter’in sunduğu yasa tasarısı, hükümeti oluşturan Fidesz-KDNP koalisyonu ve mecliste ikinci büyük parti Jobbik’in desteğiyle 6’ya karşı 138 oyla kabul edildi. Oylamada, 22 milletvekili ise çekimser kaldı.

Orban: Göç terörizmin Truva atıdır

Meclisten geçen yasanın ardından konuyla ilgili konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin göçmenlerin kuşatması altında bulunduğunu söyledi ve ekledi: “Göç terörizmin Truva atıdır. Buraya gelen insanlar bizim kültür ve geleneklerimize göre değil kendi kültürlerine göre yaşamak istiyor. Göç dalgası şimdilik yavaşladı ama bitmedi. Yeni bir göç dalgasından önce savunma hattımızı güçlendirecek zaman kazandık.”

foto 2

Daha önce çoğu Müslüman olan göçmenlerin Hristiyan Avrupa kimliği ve kültürüne tehdit oluşturduğunu ifade eden Orban, Sırbistan ve Hırvatistan ile olan sınırına dikenli teller ördürmüştü.

BM: Yasa korkunç etkiler bırakacak

Konu hakkında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden de açıklama geldi. Komiserlik uygulamanın “derin endişe” uyandırdığını belirtti:

“Bu yasa Macaristan’ın AB müktesebatı ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine aykırıdır. Zaten büyük acılar çekmiş olan kadınlar, çocuklar ve erkekler üzerinde korkunç psikolojik ve fiziksel etkiler bırakacaktır”.

foto 3

Daha önce de kapatılan tren garı krize yol açmıştı

Macar yetkililer daha önce 2015 yılında sığınmacıların akınına uğrayan Budapeşte’nin en önemli tren garlarından Doğu Garı’nı kapatma kararı almıştı. Polis burada trenlere binmek üzere bekleyen binlerce sığınmacıya, garı terk etme çağrısında bulunmuş gardaki insan sayısı kısa sürede artınca, bu kez güvenliği gerekçe göstererek garı boşaltma kararı almıştı. O günlerde basına yansıyan görüntüler Macaristan’ın sert bir dille eleştirilmesine yol açmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.