Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moody’s 14 Türk bankasının kredi notunu negatife çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 17 Türk bankasının kredi notunu değerlendirdi ve 14 bankanın görünümünü negatife çevirdi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin 24 Eylül’de “yatırım yapılamaz” seviyesine çektiği kredi notunun görünümünü de “durağan”dan “negatife”  çeken Moody’s değerlendirdiği 17 Türk bankasından 14’ünün notunu negatife çevirdi.

Moody’s 14 bankanın görünümünü negatife çevirdi ancak kredi notunu sabit tuttu. Kurum ayrıca bir bankanın kredi notunu negatif görünüm ile bir kademe düşürürken, iki bankanın not ve görünümlerini ise teyit etti.

Moody’s bankacılık sektörüne ilişkin not değişikliklerinin Türkiye’nin kredi notu görünümündeki bozulmanın bir yansıması olduğunu belirtti.

Moody’s böylece Türkiye’de faaliyet gösteren Akbank, Alternatifbank, HSBC, ING Bank, Finansbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, TSKB ve GRI Export Credit Bank of Turkey’nin kredi notlarını değiştirmedi, ancak not görünümlerini negatife çekmiş oldu.

Moody’s Şekerbank’ın ise yerel para ve döviz cinsi mevduat notunu negatif görünüm ile bir kademe düşürerek B1’den B2’ye çekti.

Öte yandan Moody’s Burgan Bank’ın yerel para ve döviz cinsi mevduat notunu Ba3’te not görünümünü ise durağan olarak sabit tuttu. Moody’s ayrıca Denizbank’ın yerel para ve döviz cinsi mevduat notunu Ba2’de not görünümünü ise negatif’te sabit tuttu.

Moody’s yaptığı açıklamada 14 bankaya ilişkin bu değerlendirmeye, Türkiye’nin kredi notu görünümünün geçtiğimiz hafta durağandan negatife indirilmesinin yol açtığı belirtti.

Türkiye’nin ekonomik görünümün eylül ayından bu yana “ciddi kötüleştiğini” belirten kuruluş bu gelişmelerin bankaların varlık kalitesi, gelir üretimi ve sermayelerini negatif etkileyeceğini ayrıca döviz refinansman riskinin de artmasına yol açabileceğini ifade etti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.