Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit süreci resmen başladı

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması anlamına gelen Brexit süreci bugün resmen başlıyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma iradesini içeren resmi bildirimi Salı akşamı imzaladı. Resmi bildirim mektubunun bugün İngiltere’nin AB resmi temsilcisi Sir Tim Barrow tarafından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a iletilmesiyle İngiltere’nin Birlik’ten çıkış süreci resmen başlayacak. Komisyon Başkanı Tusk daha önce, ilgili mektubun kendisine ulaşmasının ardından 48 saat içinde AB üyesi 27 ülkeye Brexit taslağı ile ilgili rehberi ulaştıracağını açıklamıştı. Brexit ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde AB üyesi ülkeler arasında bir zirve düzenlenmesi bekleniyor.

BBC’nin haberindeki muhtemel takvime göre, Brexit ile ilgili müzakerelerin bu yıl Mayıs ayında başlaması ve Ekim 2018’de sona ermesi bekleniyor. Müzakerelerde herhangi bir uzlaşmazlık olması durumunda sürecin uzayabileceği de öngörülüyor.

Müzakerelerin sonunda ortaya çıkacak ayrılma anlaşmasının AB tarafından kabul edilmesi için üye ülkelerin yüzde 72’sinin ve üye ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65’inin onayını alması gerekiyor. Bunun yanında her bir üye ülkenin anlaşmayı veto etme hakkı da bulunuyor. Ayrıca anlaşmanın Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

1973’den bu yana AB üyesi olan İngiltere, Lizbon Anlaşması’nın, Birlik’ten ayrılmayı düzenleyen 50.maddesinde yer alan prosedürlerin yerine getirilmesiyle iki yıl sonraya denk gelen 29 Mart 2019 tarihinde AB’den ayrılmış olacak. Müzakerelerin iki yıl içinde bitirilememesi ya da anlaşmanın onaylanmaması durumlarında, süreç bir yıl daha uzatılabilecek. Tüm bu süreç sonunda yine bir uzlaşmaya varılamadığı taktirde İngiltere Birlik’ten herhangi bir anlaşma olmadan ayrılabilecek. Ancak İngiltere’nin, müzakerelerin herhangi bir aşamasında ayrılmaktan vazgeçme hakkı bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık’ı oluşturan dört ülke olan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da yapılan referandumda, seçmenlerin yüzde 52’si AB’den ayrılma anlamına gelen Brexit lehinde oy kullanmıştı.

brexit262862

İskoçya Parlamentosu’ndan bağımsızlık referandumuna destek

Öte yandan, Birleşik Krallık’a bağlı ülkelerden İskoçya’nın, Krallık’tan ayrılması için yeni bir adım atıldı. İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon’ın geçen hafta yaptığı çağrının ardından dün İskoçya Parlamentosu’nda yapılan oylamada 59’a karşı 69 oyla yeni bir bağımsızlık referandumu tasarısını kabul edildi. Bununla birlikte, referandumun gerçekleştirilebilmesi için İngiltere’deki merkezi hükümetin onayının alınması gerekiyor.

2014 yılında İskoçya’da bağımsızlık referandumu düzenlenmiş ancak seçmenlerin yüzde 55’i ayrılığın aleyhinde oy kullanmıştı.
İngiltere ise İskoçlar’ın bağımsızlık talebine sıcak yaklaşmadı. Pazartesi günü İskoçya’nın Glasgow kentinde İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Sturgeon ile görüşen İngiltere Başbakanı Theresa May, yeni bir bağımsızlık referandumu için doğru bir zamanda olmadıklarını ifade etmişti. İngiliz Hükümeti de, Brexit süreci tamamlanmadan yeni bir referanduma izin vermeyeceklerini duyurmuştu. İskoçya yönetimi ise, Brexit sürecinin tamamlanacağı tarih olması beklenen 2019 Mart’ından öce referandumu düzenlemek istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.