Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada idam cezası infazı yüzde 37 azaldı

Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre, 2016 yılında infaz edilen idam cezaları bir önceki yıla göre yüzde 37 azaldı.

Uluslararası Af Örgütü’nün 2016 yılı idam cezaları ve infaz oranlarına dair yıllık raporu yayımlandı. Rapora göre 2016 yılında dünya genelinde idam cezası infaz oranları yüzde 37 azalırken, idam cezası verilen kişi sayısında ise geçen yıla göre artış gözlemlendi.

55 Örgütün raporuna göre, 23 ülkede kayıtlara geçen infaz sayısı 1032 oldu. 2015 yılında bu sayı, 25 ülkede 1634 idi. 2016’da iki ülke –Benin ve Nauru- idam cezasını kaldırdı. Örgütün verilerine göre en fazla infaz Çin, İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan’da gerçekleşti. Örgüt ayrıca Çin’deki infaz verilerinin toplam sayıya dahil edilmediğini açıkladı. Dünyada en yüksek sayıda idamın gerçekleştiği, tahminen binlerce kişinin infaz edildiği Çin’deki veriler devlet sırrı olduğu için bu ülkeden güvenilir sayı alınamıyor.

İnfazlardaki azalma, büyük oranda Pakistan ve İran’dan kaynaklandı. Pakistan’da infaz sayısı geçen yıla göre yüzde 73 azaldı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki idamların yüzde 66’sının gerçekleştiği İran’da ise yüzde 42’lik bir düşüş yaşandı.

ABD ise, 2006’dan beri ilk kez en fazla kişinin idam edildiği ilk beş ülke arasında yer almayarak, Mısır’dan sonra yedinci sıraya düştü. 20 kişinin idam edildiği ABD’de 1991’den beri en düşük sayıya ulaşıldı.

İnfazlarda azalma gözlenmesine rağmen, rapora göre idam cezaları yükseldi. 2015 yılında 1998 olan idam cezası sayısı, 2016’da 3117 olarak kaydedildi. 12 ülkede ciddi artış gözlemlenmesine rağmen, toplam sayıdaki artışın bir diğer nedeninin Tayland gibi bazı ülkelerin Uluslararası Af Örgütü’ne daha detaylı bilgi vermesi olduğu raporda belirtildi.66

Raporda, idam cezasına çarptırılan, infaz edilen kişilerin adil şekilde yargılanmadığına, bazı ülkelerde verilen cezaların işkence sonucu yapılan itiraflara dayandığına dikkat çekildi. Ayrıca verilere göre 2016’da İran’da en az 2 kişi, suç işlerken 18 yaşının altında olmalarına rağmen idam edildi.

Af Örgütü raporuna göre, 2 ülkenin daha idam cezasını kaldırmasıyla birlikte dünyada idam cezası olmayan ülke sayısı 141’e yükseldi. Bu ülkelerin 104’ünde idam cezası tamamen kaldırılmış durumda iken; 7’sinde idam cezası savaş suçu ya da askeri suç durumlarında uygulanabiliyor, 30’unda ise idam cezası uygulanmamasına rağmen yasa hâlen geçerliliğini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.