Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Meclis komitesi: Brexit referandumunda yabancı müdahale olmuş olabilir

İngiltere’de Meclis’e bağlı olarak çalışan Avam Kamarası Kamu İdaresi ve Anayasal İşler Komitesi’nin (PACAC) hazırladığı bir rapora göre Rusya ve Çin gibi yabancı hükümetlerin Brexit referandumunda seçmenlerin kayıt sistemin çökmesine müdahil olmuş olabilir.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Komite’deki milletvekilleri geçtiğimiz yıl gerçekleşen Brexit referandumuna yabancı müdahalenin olduğu yönündeki iddialar karşısında derin bir kaygı duyuyor.

Komite, hazırladığı raporda hangi ülkenin bu müdahaleden sorumlu olduğunu net bir şekilde tespit etmiyor ancak Rusya ve Çin’in buna benzer siber saldırı yöntemlerini kullandıklarının altı çiziliyor.

Bulgular aynı zamanda, Rusya’nın ABD ve Fransa’daki başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığına ilişkin iddiaları da yineliyor.

7 Haziran günü, hükümetin internet sitesinin belirlenen bitiş saatinden 100 dakika önce çökmesi üzerine Bakanlar Kurulu, Brexit Referandumu’nda oy verme süresini uzatmak zorunda kalmıştı.

Bu gelişme, on binlerce seçmenin oy kullanmaktan mahrum kalmış olduğuna ilişkin ciddi bir endişe yaratmıştı. Yetkililer, yaşanan teknik aksaklığın sebebinin, seçimin son gününde 500 binden fazla seçmenin bir anda sisteme girmeye çalışması olduğunu söylese de söz konusu aksaklık, kamuoyunda ciddi bir tartışma yaratmıştı.

Bugün yayınlanan rapora göre sitenin çökmesine sebep olan şey, kötü amaçlı yazılımlar vasıtasıyla bilgisayar ağlarının kontrol edilmesi.

Yaşanan olayın referandumun sonucunda ciddi bir etkisi olmasa da Komite, bu yaşananlardan önemli dersler çıkarılması ve gelecekte yapılacak seçimlerde çok daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Raporda, “ABD ve Birleşik Krallık’ın ‘siber’den anladığı şey büyük ölçüde tekniktir ve bilgisayar ağları ile ilintilidir. Örneğin, Rusya ve Çin, kitle psikolojisine ve bireyleri kendi çıkarlarına yönelik kullanmaya dayanan bilişsel yaklaşımları kullanmaktadır. Seçimlere müdahalelerde bu farklı siber saldırı biçimlerinin olası sonuçları oldukça açıktır” dendi.

Raporun sonundaysa “PACAC, yabancı müdahalelere ilişkin iddialar karşısında son derece kaygılıdır” dendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.