Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir fazla biletleme krizi de Air Canada uçağında yaşandı

Air Canada’dan tatil için bilet alan bir aile, 10 yaşındaki çocuklarına, fazladan bilet satışı yapıldığı için koltuk ayıramadı.  Air Canada olaydan sonra aileden özür dileyerek tazminat ödemeyi kabul etti.

Doyle ailesi tatil için Ağustos ayında Kosta Rika’ya Air Canada’dan bilet almıştı. Uçuşlarından bir gün önce internet üzerinden koltuk ayırtıp check-in yapan aile, çocukları Cole Doyle için koltuk ayıramadı.

Aile online check-in yapamayınca  havalimanına gitti ve burada, uçuşa fazladan bilet satışı yapıldığını öğrendi. Doyle ailesi, Air Canada’ya başvurarak, biletinden vazgeçen biri olursa haberdar olmak istediklerini belirttiler. Ancak başta haber vereceklerini söyleyen havayolu görevlileri, sonradan boşalan koltuğun başka bir yolcuya da verilebileceğini aktardı.

Bunun üzerine sonraki güne Cole ve babası için bir uçuş bulundu. Ancak baba oğul havalimanına vardıklarında bu uçuşun iptal edilmiş olduğunu gördüler.  3-4 saat mesafedeki başka bir havalimanından Kosta Rika uçuşu bulan baba oğul, aldıkları fazladan biletler ve yol masrafları için 1000 dolar para harcadılar.

 CBC’ye konuşan anne Shannah Doyle; “biletlere yüzlerce dolar veriyoruz ancak biletimizin bir kesinliği olmuyor. O zaman biz neye ödeme yapıyoruz?” ifadelerini kullandı.

Air Canada da olayın duyulmasının ardından aileye 2500 dolar tazminat ödemeyi ve yaptıkları diğer masrafları karşılamayı teklif etti.

Buna benzer bir olay da geçtiğimiz günlerde United Airlines’ın bir uçuşunda yaşanmıştı. David Dao isimli yolcu, koltuğu kendisinden başka birine de satıldığı ve yerini vermek istemediğinden dolayı sürüklenerek uçaktan çıkarılmıştı. Yine Mart ayında United Airlines, tayt giydikleri için iki kadının uçağa alınmasını engellemişti.

Peki uçaklar neden fazla bilet satışı yapıyor?

Havayolu şirketleri uçuşa gelmeme ihtimali olan yolcu sayısını hesaplayarak boş koltuklardan zarar etmemek için fazladan bilet satışı yapıyor. Havayolu şirketleri, fazla bilet satışı yapmadıkları takdirde bilet fiyatlarının artacağını savunuyor.

Time dergisine bu konuyla ilgili röportaj veren Travelers United, ‘tazminat teklif edilmesine rağmen yerini vermek istemeyen insan sayısı çok az ve hiç kimse bilet fiyatlarının artmasını istemez.’ diyor.

Ayrıca “böyle bir durumda yolcuların yapabileceği fazla bir şey olmadığını” söyleyen yetkililer, havayollarının da, yolcuya gerekirse otel bulmak ve tüm masraflarını karşılamak zorunda olduklarını belirtiyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.