Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kosta Rika eski Devlet Başkanı Arias’ı cinsel tacizle suçlayan kadınların sayısı artıyor

Kosta Rika’nın eski Devlet Başkanı, Nobel Barış Ödülü sahibi Oscar Arias hakkında ilk cinsel taciz suçlamasının medyada yer almasının ardından, dört kadın daha benzer suçlamalarla kamuoyu önüne çıktı. İlk ifşa #MeToo (Ben de) hareketinden cesaret aldığını söyleyen psikiyatrist ve aktivist Alexandra Arce’tan gelmiş, Arce dört yıl önce eski devlet başkanının evinde cinsel şiddete maruz kaldığını açıklayarak savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.  

Arce’ın cesareti başka kadınlara da cesaret vermiş görünüyor. Haberin ardından Kosta Rikalı hak savunucusu ve aktivist kadınlar 78 yaşındaki eski lider aleyhinde protesto gösterileri düzenlerken, aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü İletişim Direktörü Emma Daly’nin de bulunduğu dört kadın daha cinsel tacize maruz kaldıklarını açıkladı.

Kosta Rika’da iki ayrı dönem devlet başkanlığı yapan Oscar Arias ve Nobel Barış Ödülü almasının hikayesi bir belgesele de konu olmuştu

Yeni ifşaatı Arias’ın “Entelektüeldir, yapmaz” diye savunulması tetiklemiş 

İnsan Hakları İzleme Örgütü İletişim Direktörü Emma Daly, 1990’lı yıllarda Arias’ın Nikaragua’nın başkenti Managua’yı ziyareti sırasında bir otel lobisinde, çok sayıda gazetecinin gözleri önünde elle ve sözle taciz edildiğini anlattı. Olay sırasında Reuters için serbest muhabir olarak çalışan Daly, eski devlet başkanına bir soru yönelttiğini, Arias’ınsa yanıt vermek yerine elini göğsüne uzatarak “Sutyen giymemişsin” dediğini kaydetti. 

Arias’ın 1986’daki seçim kampanyası çalışmaları sırasında kendisini zor kullanarak öptüğünü açıklayan Eleonora Antillon ise, Arce’ın başına gelenlere şüpheyle yaklaşan bazı avukatlar ve kadınlar nedeniyle, hemcinsine destek olmak amacıyla konuşmaya karar verdiğini söylüyor. 

Yayıncı Marta Araya Marroni de, Orta Amerika ülkelerindeki birçok çatışmanın sonlandırılmasına yönelik çabaları nedeniyle 1987’de Nobel Barış Ödülü alan Oscar Arias’ın “dünya görüşü” ve “entelektüel kişiliği” nedeniyle mütecaviz olamayacağını savunan çevreler nedeniyle ifşada bulunma lüzumu görenlerden. Marroni, Arias’ın 2012 yılında evini ziyareti sırasında bacaklarına dokunduğunu ve uzun süre telefonla arayıp masaj teklif ettiğini söylüyor. 

Arias 2013 yılında da, Kosta Rika’da yayınlanan Perfil adlı bir derginin muhabirlerinden Monica Morales’e röportaj verdikten sonra, gelip kucağına oturmasını teklif etmiş.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.