Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kosta Rika’nın Nobel Barış Ödülü sahibi eski Başkanı Arias cinsel taciz suçlamasıyla karşı karşıya

Psikiyatrist ve aktivist Alexandra Arce, Nobel Barış Ödülü sahibi Kosta Rika eski Devlet Başkanı Oscar Arias’ın dört yıl önce kendisini taciz ettiğini iddia etti. Arias ise suçlamayı reddetti ve hayatında hiçbir zaman hiçbir kadına rızası dışında davranmadığını ve kariyeri boyunca cinsiyet eşitliği için çabaladığını söyledi.

Semanario Universidad’ın yaptığı yayına göre, olay 1 Aralık 2014’te Arias’ın başkent San Jose’deki evinde gerçekleşti. Kadın aktivist Arce, nükleer silahlanma karşıtlığı hakkında konuşmak için bir toplantıya gelmişti. Arce orada yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Beni taciz ederken ona evli olduğunu hatırlattım, bana ne cevap verdiğini hatırlamıyorum ama tacizine devam etti. Sonrasında bana ofisinde beklememi söyledikten sonra gitti.”

Arce, bu iddiayı neden daha önce gündeme getirmediğine yönelik soruları ise “Bu konuyu kamuya açmadım çünkü #MeToo hareketinden önce böyle bir suçlamayı, Arias gibi güçlü bir insana yapmayı hayal bile edemezdim” diye yanıtladı.

“Bütün kadınlar bana yardım etti, ben de diğer insanlara yardım edebilirim diye düşündüm” diyen Arce şöyle devam etti: “Yapılması gereken bu, beni mahvetse bile.”

Arias: “İddialara mahkemede yanıt vereceğim”

Arias ise yaptığı açıklamada, kendisine yönelik bir suçlama olduğundan dolayı daha fazla konuşmayacağını ve savunmasını mahkemede yapacağını söyledi.

Arias, 1986-1990 ve 2006-2010 yılları arasında Kosta Rika devlet başkanlığı yaptı. 1987’de bölge ülkelerindeki iç savaşların sona ermesindeki katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.




Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.