Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim Yürüyüşleri: Prof. Alpar Sevgen’le söyleşi

Cumartesi günü on binlerce kişi , dünyanın birçok kentinde bilim özgürlüğü için düzenlenen “Bilim Yürüyüşü”ne katıldı.

Dünya Günü olarak kabul edilen 22 Nisan Cumartesi günü, dünya çapında 500’den fazla şehirde “Bilim Yürüyüşü” düzenlendi. Popülizmin yükselişine, bulgulara dayanan gerçekler üzerinde artan siyasi baskılara ve Donald Trump’ın bilimsel araştırmalara yönelik tavrına karşı düzenlenen gösteriler için dünya çapında on binlerce kişi sokağa döküldü.

science-march4

Gösteriler, Cumartesi günü ilk olarak Avustralya ve Yeni Zelanda’da başladı. Sidney’deki gösteriye, beyaz önlükler giymiş binlerce kişi katıldı. Washington’da yağmura rağmen on binlerce kişi bilim özgürlüğü için sokaklardayken, New York, Chicago, Los Angeles gibi kentlerde de protestolar yapıldı. Bilimsel gerçekliğin önemine vurgu yapılan pankartlarla dolu gösteriler, Avrupa’nın birçok önemli şehrinde de gerçekleşti. Brezilya, Kanada, Japonya, Meksika, Nepal, Nijerya ve Güney Kore gibi ülkelerde de gösteriler planlandı.

ABD’de yapılan gösteriler partiler dışı olsa da, pankartların hedefinde genellikle Trump politikaları vardı. Almanya’da ise organizatörler gösterilerin Trump’a karşı düzenlenmediğini vurguladı. Birçok bilim insanının katıldığı gösterilerde, bilimsel  bulguların dikkate alınmamasından endişe eden göstericiler iklim değişikliği ile mücadele edilmesi, evrim teorisi ve cinsel sağlık eğitiminin verilmesi ve bilimsel araştırma bütçelerine daha fazla kaynak ayrılmasını istiyorlar.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, önceki başkan Barack Obama’nın çıkardığı iklim değişikliğiyle mücadele yasalarını da iptal etmişti. Ayrıca Trump Ulusal Sağlık Enstitüsü, NASA, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, Çevre Koruma Ajansı gibi ABD’nin önde gelen araştırma enstitülerinde bütçe kesintisi yapmak istiyor.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/319240177″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.