Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump FBI Başkanı Comey’i görevden aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey’i görevden aldı. Comey’in başında bulunduğu FBI, Trump’ın seçim kampanyasında görev alan kişilerin Rus hükümeti ile olan bağlantılarını araştırıyordu.

Donald Trump’ın aldığı bu sürpriz kararı Beyaz Saray duyurdu. Görevden alma kararını yazılı olarak açıklayan Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, önerinin Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’dan geldiğini söyledi.

Öte yandan Trump’ın Comey’e görevden alma konusuyla ilgili olarak yazdığı mektup da basına yansıdı. Mektupta Trump,  Comey’e hitaben; “Adalet Bakanlığı’nın sizin görevden alınmanız yönündeki tavsiyelerine katılıyorum” ifadesini kullanırken, “FBI’ın yeni liderinin, kuruma halkın güvenini yeniden kazandırması gerektiğini” vurguluyor. Trump, kısa mektubunun sonunda Comey’e bundan sonraki yaşamında başarılar diliyor.

trump-comey-letter

Rusya soruşturması karartılıyor mu?

Her ne kadar Trump yönetimi görevden almaya gerekçe olarak ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a yönelik e-posta soruşturmasını yönetirken yaptığı hataları gösterse de; Comey’in görevden alınması, FBI’ın yürüttüğü ve Trump’ın seçim kampanyasında yer alan bazı kişilerin Rusya’yla bağlantılarının araştırıldığı soruşturmanın karartılmaya çalışıldığı iddialarını da gündeme getirdi. Demokratlar’ın yanında Cumhuriyetçi kanattan bazı isimler de, Comey’in görevden alınmasının söz konusu soruşturmaya siyasi müdahale olarak yorumladı. Senato İstihbarat Komisyonu’nun Başkanı Cumhuriyetçi Richard Burr, Comey ile ilgili alınan kararın zamanlamasının “düşündürücü” olduğunu söylerken, Demokratlar’dan Chuck Schumer, FBI’ın yaptığı incelemelerin “hassas noktalarda” rahatsızlık yaratıp yaratmadığı sorusunu sordu.
James Comey, Trump’tan önceki ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2013 yılında FBI Başkanlığı görevine atanmıştı. Comey’in görev süresi normal şartlar altında 2023 yılında dolacaktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.