Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portland Saldırısı: Müslüman genci savunan ‘kahramanlar’ için 600 bin dolar toplandı

Reuters’ın haberine göre; polis, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Oregon eyaletinin Portland şehrinde bir kişinin, trende iki ‘Müslüman görünümlü’ kadını taciz ederken, kadınları korumaya çalışan üç kişiyi bıçakladığını açıkladı. Taliesin Myrddin Namkai-Meche ile Ricky John Best’in öldüğü saldırıda Micah David-Cole Fletcher yaralandı.

Saldırıya müdahale edenler Oregon medyası tarafından ‘kahraman’ ilan edilirken, BBC televizyonu saldırıda hayatını kaybedenler Namkai-Meche ve Best’in aileleri için 600 bin dolardan fazla para toplandığını duyurdu.

BİŞEY

Polis Cuma günü saldırının ardından öğleden sonra tutuklanan saldırganın 35 yaşındaki Jeremy Joseph Christian olduğunu açıkladı.

Güney Yoksulluk Hukuku Merkezi’de çalışan bir araştırmacı kendisine ait blogda, saldırgan Christian’ın Facebook sayfasında bazı ırkçı ve aşırılıkçı söylemler olduğunu söyledi. Saldırı Ramazan ayının başlamasından birkaç saat önce meydana geldi.

Oregon Federal Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu özel temsilci Loren Cannon, Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısına, “dün geceki şiddet eyleminin yerel bir terörizm ya da federal bir nefret suçu eylemi olup olmadığını söylemek için henüz erken” dedi ve büronun soruşturmaya katıldığını ekledi.

Portland Polis Departmanı da yaptığı açıklamada, saldırganın biri başını örten iki genç kadına etnik ve dini hakaretler etmeye başladığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump henüz olay hakkında bir açıklama yapmadı. Bir Oregon gazetesi çalışanının, olayla ilgili Donald Trump’ın yorum yapıp yapmadığını soran ‘tweet’i 4000’den fazla beğeni aldı.

Taciz edilen kadının annesi konuştu

Taciz edilen kadınlardan birinin annesi Dyjuana Hudson, bir Oregon gazetesine Afrika kökenli Amerikalı olan 16 yaşındaki kızının, trene türban takan yine aynı yaşlarda genç bir Müslüman arkadaşıyla bindiğini söyledi. Hudson, gazetelere kızının tanıklığına dayanarak verdiği demeçte, saldırganın kadınlara “bütün Müslümanlar ölmeli” diyerek bağırdığını belirtti.

Polis saldırganın sicilini açıklamayı reddetti

Polis, Christian’ın ceza geçmişinin ayrıntılarını açıklamayı reddetti ancak yerel gazeteler, mahkeme kayıtlarına dayanarak Christian’ın soygun, adam kaçırma ve silah suçlamaları nedeniyle daha önceden suçlu bulunduğunu bildirdi. Öte yandan polis, saldırganın herhangi bir ruh hastalığı veya çete üyeliği geçmişi bulunmadığını söyledi.

_96245409_f3fb9608-5e31-42c3-b8c4-9326c7ee039d

Amerikan İslami İlişkiler Konseyi yaptığı açıklamada, son dönemde artan Müslüman karşıtı eylemleri ABD Başkanı Donald Trump’ın ırkçı ve ayrımcı söylemlerine bağladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.