Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da son yıllarda düzenlenen terör saldırıları

Dün gece İngiltere’nin Manchester kentinde, şehrin en büyük kapalı konser salonu olan Manchester Arena’da konser sonrasında düzenlenen saldırıda en az 22 kişi öldü, 59 kişi yaralandı. Şu ana kadar failinin tespit edilemediği saldırıyla ilgili incelemeler sürerken; bugün öğle saatlerinde, saldırıyı IŞİD üstlendi. Manchester’daki saldırı, son yıllarda Avrupa’nın farklı kentlerinde gerçekleştirilen bir dizi terör saldırısının sonuncusu. 2015 yılından beri Avrupa’da gerçekleştirilen terör saldırılarını derledik:

charlie

Ocak 2015’te Charlie Hebdo’ya düzenlenen silahlı saldırı

7 Ocak 2015’te yerel saat ile 11:30’da Said ve Cherif Kouchi isimli iki kardeşin, Fransa’nın en ünlü mizah dergisi Charlie Hedbo’ya uzun namlulu silahlarla düzenledikleri saldırıda, aralarında karikatüristlerin de bulunduğu 12 kişi ölmüş, 11 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı El Kaide’nin Yemel kolu üstlenmişti.

Kaçan saldırganlar, Charlie Hebdo saldırısından 2 gün sonra Paris yakınlarındaki bir Yahudi marketi Hyper Cacher’de düzenledikleri saldırıdaysa 4 kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi yaralanmıştı.

Şubat 2015’teki Kopenhag saldırıları

14-15 Şubat’ta Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da eşzamanlı üç saldırı meydana gelmişti. Saldırıyı düzenler dahil olmak üzere toplam 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda, 5 polis memuru yaralanmıştı. Kopenhag Emniyeti, saldırganın Ürdün-Filistin kökenli Omar Abdel Hamid El-Hussein olduğunu açıklamıştı.

Aralık 2015 Paris Saldırıları

13 Aralık’ta Paris’te son yılların en kanlı saldırıları gerçekleşmişti. Eşzamanlı olarak uzun namlulu silah ve bomba kullanılarak, Paris’in ünlü konser salonu Bataclan’a ve futbol stadyumuna düzenlenen saldırılarda toplam 130 kişi hayatını kaybetmiş, 400’ü aşkın kişi yaralanmıştı. Saldırıları yaptığı yazılı açıklamayla üstlenen IŞİD, Paris saldırılarını “yaklaşmakta olan fırtınanın ilk adımı” olarak nitelendirmişti.

Mart 2016 Brüksel Saldırıları

22 Mart’ta Brüksel’de eşzamanlı olarak gerçekleştirilen üç intihar saldırısında 34 kişi ölmüş, 190 kişi yaralanmıştı. IŞİD’in üstlendiği saldırılardan ikisi Brüksel’deki Zaventem Havaalanı’nda diğeri ise Avrupa Komisyonu’nun Genel Merkez binası yakınlarındaki metro istasyonunda meydana gelmişti.

Temmuz 2016 Nice saldırısı

Fransa’nın milli bayramı olan 14 Temmuz Bastille Günü’nde, bir kamyonun kalabalığın içine daldığı saldırıda 84 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. 31 yaşındaki Tunuslu saldırgan olay yerinde polis tarafından vurulmuştu. Saldırı sonrasında Fransız polisi, saldırganın IŞİD tarafından ‘radikalleştirildiğini’ açıklamıştı.

Temmuz 2016’da Normandiya kilise saldırısı

26 Temmuz 2016’da Fransa’nın kuzeyindeki Normandiya  bölgesine bağlı Sainte-Étienne-du-Rouvray kasabasında bir kiliseye giren iki saldırgan, kilisedeki 5 kişiyi rehin almıştı. Saldırganlar, ellerindeki bıçaklarla kilisenin içinde ayin yapmakta olan, aralarında rahip ve rahibelerin de bulunduğu 5 kişiyi rehin aldıktan sonra rahip Jacques Hamal’i boğazını keserek öldürmüşlerdi. Polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda saldırganlar ölü ele geçirildi. Saldırıyı IŞİD üstlendi, saldırganlardan birinin ise 19 yaşındaki Adel Hermiche olduğu açıklandı.

2016 yılındaki bir dizi bıçaklama eylemi

2016 yılı boyunca Fransa’nın Magnanvill kenti ve Belçika’nın Cherleroi kentinin yanı sıra Hamburg ve Brüksel’de yapılan bıçaklı saldırılarda en az 10 kişi ölmüştü. 13 Haziran’da Magnanville’deki saldırıda IŞİD’li olduğunu söyleyen 25 yaşındaki saldırgan bir polis memuru ve eşini bıçaklayarak öldürmüştü.

Belçika’nın Charleroi kentindeki saldırıdaysa “Allahuekber!” diye bağıran saldırgan iki kadın polis memuruna saldırmıştı. Hamburg’da gerçekleşen ve IŞİD’in üstlendiği saldırıdaysa 16 yaşında bir genç hayatını kaybetmişti.

berlin

Aralık 2016’daki Berlin Saldırısı

Berlin’deki Noel pazarında kalabalığın içine dalan bir kamyon 12 kişinin ölümüne ve 56 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. İtalya’ya kaçan saldırgan, kimlik kontrolü sırasında bir polis memurunu öldürdükten sonra yakalanmıştı. Saldırıyı sonradan IŞİD üstlendi ve IŞİD, saldırının faili Anis Amri’nin IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’ye bağlılık yemini ettiği bir video yayınladı.

Mart 2017 Londra Saldırısı

52 yaşındaki Halid Mesud’un aracını Londra’daki Westminster Köprüsü üzerindeki yayaların üzerine sürmesi sonucunda 5 kişi ölmüş 50’yi aşkın yaralanmıştı. Saldırının hemen sonrasında saldırgan bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmüştü.

Nisan 2017’deki St. Petersburg saldırısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in St. Petersburg ziyaretiyle aynı gün gerçekleşen saldırıda bir intihar bombacısı St. Petersburg metrosunda saldırı gerçekleştirmişti. Saldırgan dahil 16 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 64 kişi yaralanmıştı. El Kaide’ye bağlı İmam Şamil örgütünün üstlendiği saldırı sonrasında, saldırganın 2014 yılında Suriye’ye gidip eğitim aldığı ortaya çıktı.

Nisan 2017 Stockholm saldırısı

İsveç’in başkenti Stockholm’de, alışveriş mağazalarının bulunduğu bir caddede yayaların üzerine sürülen bir kamyon 5 kişinin ölümüne, 14 kişininse yaralanmasına neden olmuştu. Saldırıdan hemen önce kamyonu kaçıran saldırgan, IŞİD’den etkilenerek saldırıyı gerçekleştirdiğini itiraf etmişti.

Nisan 2017 Paris polis memurlarına yönelik silahlı saldırı

Paris’in Champs-Élysées Caddesi’nde iki silahlı saldırganın ateş açması sonrasında bir polis memuru hayatını kaybetmiş 3 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

22 Mayıs 2017 Manchester Saldırısı

İngiltere’nin Manchester kentinde bulunan ve kentin en büyük kapalı konser salonu olan Manchester Arena’da Pazartesi akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi. Polisin intihar saldırısı olarak ele aldığı olayda can kaybının 22’ye yükseldiği ve 59 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Patlama, ABD’li pop şarkıcısı Ariana Grande’nin konserinin sona ermesinin hemen ardından TSİ 00.30 sularında meydana geldi

Manchester Emniyet Müdürü Ian Hopkins, yaşamını yitirenler arasında çocukların da olduğunu ve şu aşamada bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini düşündüklerini açıkladı.

kapak

Hopkins gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunu bir terör olayı olarak ele alıyoruz ve şu aşamada dün akşamki saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğine inanıyoruz. Önceliğimiz bu kişinin tek başına mı, yoksa bir örgütün parçası olarak mı hareket ettiğinin tespit edilmesi. Saldırganın olay yerinde öldüğünü teyit edebilirim. Saldırganın el yapımı patlayıcı düzenek taşıdığını ve bunu ateşleyerek bu felakete neden olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Bugün öğle saatlerinde saldırıyı IŞİD üstlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.