Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler raporuna göre dünya nüfusu 2050’de 9,8 milyar olacak

Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı rapora göre 7,6 milyar olan dünya nüfusunun 2050’de 9,8 milyara çıkması bekleniyor. Rapora göre Hindistan 7 sene içinde dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını Çin’den devralacak.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, 2050 yılına kadar nüfus büyümesi 9 ülkede yoğunlaşacak. Bu ülkeler Hindistan, Nijerya, Kongo, Pakistan, Etiyopya, Tanzanya, ABD, Uganda ve Endonezya. Raporda bu ülkeler dünya nüfusuna katkı beklentilerine göre sıralanıyor.

Rapora göre dünya nüfusunun 2030’da 8,6 milyar, 2050’de 9,8 milyar 2100’de ise 11,2 milyar olması bekleniyor.

Aynı zamanda dünya nüfusuna her sene 83 milyon insanın eklenmesi beklenirken büyüme trendinin kesintisiz olarak sürmesi öngörülüyor.

BM Nüfus İşleri Bölümü Başkanı John Wilmoth, 2050’ye kadarki nüfus artışının yarısının Afrika’da olacağını belirtti. Wilmort’un altını çizdiği bir diğer nokta ise, bu süre zarfında Avrupa nüfusunun azalacağı.

Rapora göre şu anda dünyanın en büyük yedinci ülkesi olan Nijerya en hızlı büyüyen ülke. Aynı zamanda 26 Afrika ülkesinin nüfuslarının 2050’ye kadar en azından ikiye katlanması bekleniyor.

Screen Shot 2017-06-22 at 11.51.51

Doğurganlık son yıllarda düşme trendinde

Öte yandan Wilmoth, doğurganlık oranının son yıllarda neredeyse bütün bölgelerde düştüğünü söyledi. Wilmoth, 2010 ile 2015 yılları arasında kadın başına düşen ortalama doğum sayısının 2,5 olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak bu oran bölgelere göre büyük değişim gösteriyor.

Avrupa’nın en az doğurganlık oranına sahip olan bölge olduğunu söyleyen Wilmoth, son yıllarda Avrupa’da kadın başına düşen ortalama doğum sayısının 1,6 olduğunu ifade ederken, Afrika ise 4,7’lik ortalamayla en yüksek doğum oranına sahip kıta.

Raporun bir başka dikkat çektiği konu ise düşük doğurganlık oranlarının daha yaşlı bir nüfusa yol açması. Buna paralel olarak, 60 yaşını geçen insanların oranının 2050’ye kadar iki katına, 2100’de ise üç katına çıkması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.