Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump’ın İngilizce’ye “kattığı” yeni sözcük: “Covfefe”

Donald Trump dün gece attığı bir tweet’le yine tüm dünyada gündem oldu. Ancak bu kez tartışma konusu; ne siyasi bir açıklama, ne bir kararname, ne de herhangi bir grubu hedef alan söylemdi. Trump’ın tweet’inin dünyanın gündemine oturmasını sağlayan, Trump’ın kullandığı ve hiç kimsenin anlamını bilmediği bir kelimeydi: “Covfefe”.

Trump’ın tüm dünyada sosyal medyayı sallayan tweet’i Çarşamba gece yarısında paylaşıldı. ABD Başkanı’nın attığı tweet şu anlama geliyor: “Sürekli olumsuz basın covfefe’sine rağmen”.

trump-tweet2

Ancak Trump’ın ne demek istediği anlaşılamadı, zira İngilizce’de “covfefe” şeklinde bir kelime ya da kısaltma bulunmuyor. Herkes tweet’in kısa süre içinde silineceğini düşünmesine rağmen Trump, İngilizce’ye yeni bir sözcük “kattığı” tweet’ini, paylaştıktan saatler sonra sildi. Tweet silinmeden kısa süre önce 127.000 kez retweet edilmişti.

Trump’ın söz konusu tweet’i, paylaşıldıktan kısa süre sonra sosyal medyanın gündemine oturdu. “Covfefe” kelimesi twitter’da dünya çapında “trending topic” (TT) listesinin başına yerleşirken, kelimeyle ilgili binlerce espri, GIF ve caps yapıldı, kelimenin nasıl telaffuz edileceğiyle ilgili anketler düzenlendi. Hatta kısa süre içerisinde, bu kelimeyle ilgili şakaların yazıldığı tişört ve şapkalar bile tasarlandı.

covfefe2

Kimileri “covfefe” şeklinde bir kelime olup olmadığını, eski İngilizce sözcüklere bakarak araştırırken, kimileri bunun sadece tuşlara yanlış basılması sonucu gerçekleştiğini savundu. Bazıları da Trump’ın yanlış yazdığını fark etmeden yatmaya gittiğini ve bu yüzden tweet’in saatlerce silinmeden durduğu yorumunda bulundu. Trump’la dalga geçen bazı sosyal medya kullanıcıları, Trump’ın “coffee” (kahve) yazmaya çalıştığını, bazıları geçtiğimiz günlerde görevine son verdiği FBI Başkanı James Comey’e atıfla “comey” yazmaya çalıştığını, bazıları  ise “covfefe”nin nükleer silahları ateşleyen bilgisayarın şifresi olduğunu öne sürdü.

Olaya daha soğukkanlı yaklaşanlar ise Trump’ın “coverage” yazmaya çalışırken yanlışla “covfefe” yazdığı tahmininde bulundular. Eğer bu doğruysa, Trump’ın yazdığı tweet şu anlama geliyor: “Medyada olumsuz yer bulmaya/bulmamıza rağmen”.

Trump, konuyla ilgili ilk tweetini yazdıktan saatler sonra konuya değindi. Trump yeni bir tweet atarak; “Covfefe’nin ne olduğunu kim öğrenebilir ki? Tadını çıkarın” dedi.

covfefe8

Washington Post gazetesi, konuyla ilgili olarak Beyaz Saray kaynaklarına ulaşmaya çalıştıklarını, ancak henüz sonuç alamadıklarını yazdı.

covfefe3

covfefe4covfefe6covfefe7covfefe9

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.