Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: “Trump ekibi, gelir gelmez Rusya’ya yönelik yaptırımları kaldırmaya çalıştı”

Yahoo News’un iddiasına göre; Trump yönetimi göreve gelir gelmez Obama döneminde Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yönelik girişimleri başlatmış. Ancak Obama döneminde görev almış bürokratlar ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, söz konusu girişimleri engellemiş

Yahoo News’ten Michael Isikoff’in haberine göre Trump’ın göreve gelmesinin ilk haftalarında, Obama yönetiminin yetkilileri ve ABD Dışişleri Bakanlığı perde arkasında, yeni gelen yönetimin Rusya’yla ilişkileri normalleştirmeye yönelik çabalarının önünü kesmiş.

Trump yönetiminin üst düzey yetkilileri, göreve geldikleri gibi, Moskova’yla gerilimleri azaltmak, ekonomik yaptırımları kaldırmak ve diplomatik ilişkileri güçlendirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na bir dizi öneride bulunmuş.

Habere göre; ABD eski Başkanı Obama’nın Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine cevaben uyguladığı cezai önlemleri hafifletme ya da kaldırma girişimleri bazı Dışişleri Bakanlığı yetkililerini alarma geçirmiş ve söz konusu girişimleri engellemek için alelacele Kongre üyeleri arasında lobi yapmaya başlamışlar.

Şubat ayında emekli olana dek ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yaptırım politikalarının başındaki isim olan Dan Fried, konuyla ilgili olarak “Beyaz Saray’ın yaptırımları tek taraflı olarak kaldırmasına ilişkin ciddi düşünceler vardı” diyor. Dan Fried’in anlattıkları bununla da sınırlı değil: Trump yönetiminin iş başına geçtiği ilk haftalarda hükümet yetkililerinden bir dizi “panik dolu” telefon aldığını belirten Fried, yaptırımları kaldırmaya yönelik bir paket hazırlığında olan bazı yetkililerin “Tanrı aşkına, şu yaptırımları kaldıramaz mısınız” diye yalvardıklarını söylüyor.

Haberde, söz konusu girişimlerin ve lobi çalışmalarının hızlı bir şekilde bazı sonuçlar vermiş olduğu da bilgiler arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.