Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çeçen suikastçı kendini gazeteci olarak tanıtarak Rusya karşıtı aktivist çifti öldürmeye çalıştı

New York Times’ın haberine göre; Rusya yanlısı Çeçen suikastçı kendini Fransız gazetesi Le Monde’da çalışan muhabir Alex Werner olarak tanıttı ve Ukrayna’da yaşayan Çeçen aktivist çift Amiya Okuyeva ve Adam Osmayev ile röportaj yapmak için iletişime geçti. Asıl adı Artur Denisultanov-Kurmakayev olan suikastçı, çiftle 1 Haziran’da gerçekleşen 4. görüşmelerinde Osmayev’i silahla öldürmeye çalıştı. O sırada yanında olan karısı Okuyeva suikastçıya 4 kez ateş etti ve adamı etkisiz hale getirdi. Olaydan çift ve suikastçı ağır yaralı olarak kurtuldu.

Suikastçı Denisultanov-Kurmakayev’in adı daha önce de bu tür cinayet girişimlerine karışmıştı. 1990’larda St.Petersburg’da faaliyet gösteren bir Çeçen organize suç örgütüne açıkça bağlı olan suikastçı, Rus televizyonunda örgütün temsilcisi olarak konuşmuştu.

Çeçen aktivistler Okuyeva ve Osmayev, Ukrayna’da Rusya düşmanları olarak tanınıyor. 2012’de Rus hükümeti Osmayev’i o zaman başbakan olan Vladimir Putin’i öldürme planı yapmakla suçladı. Osmayev Ukrayna’da tutuklandı, ancak Rusya’ya iadesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından engellendi. Osmayev 2014’teki Ukrayna devriminden sonra serbest bırakıldı ve eşiyle birlikte ülkenin doğusunda savaşan etnik bir Çeçen birliğine katıldı.

çeçen osmayev

Osmayev ve Okuyeva’ya yapılan saldırıda Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus istihbarat servislerini sorumlu tuttu. Ukrayna istihbarat servisi SBU ise gazeteci kılığına giren saldırganın Rus ajanı olup olmadığına karar vermek için yeterli kanıt olmadığını fakat bu olasılığı göz ardı etmeyeceklerini belirtti. Saldırı, Ukraynalı yetkililerin Rus güvenlik servislerine atıfta bulundukları Kiev’deki üçüncü cinayet girişimi.

2006’da Rus hükümeti terör tehdidi oluşturan kişilerin yurtdışında öldürülmelerini yasallaştırmıştı. Ancak Kremlin, yasalar uyarınca verilen yetkiyi kullandığını hiçbir zaman kabul etmedi ve Ukrayna’daki saldırılar da dahil olmak üzere belirli suçlamaları şiddetle reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.