Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Musul harekatında sona mı geliniyor?

IŞİD’e karşı aylardır devam eden Musul harekatında kritik bir operasyon başladı.

Geçtiğimiz Ekim ayında IŞİD karşıtı koalisyon tarafından başlatılan ve dokuzuncu aya girilen operasyonda büyük kısmı teröristlerden temizlenen Musul’un ‘Eski Şehir’ bölgesi hâlâ IŞİD’in elinde. Irak ordusunun Eski Şehir’e düzenlediği son operasyon dün sabaha karşı, havadan ve karadan saldırılarla başladı.  Rudaw’ın haberine göre, IŞİD operasyona bombalı 10 araçla saldırı düzenleyerek cevap verdi.

Bölgedeki bazı mahallelere girmeyi başaran güvenlik güçleri ve teröristler arasında şiddetli çatışmalar sürüyor. IŞİD’in sert direnişiyle karşılaşılan operasyon, günler hatta haftalar sürebilir. Amerikalı komutanlar, Musul’daki savaşın son safhası olması umulan bu çatışmaları “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en zorlu sokak savaşı” olarak tarif ediyor. Yoğun sivil nüfusun yaşadığı şehirde, evden evde çatışmalar yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, bölgede halen su, yiyecek, ilaç ve hastaneye ulaşım sıkıntısı çeken 150 bin kadar sivil var.

Bir yardım organizasyonu olan Uluslararası Kurtarma Komitesi, bölgedeki sivillerin yaşayabileceği tehlikeler konusunda uyarıyor. Pazar günü bir açıklama yapan komitenin Irak direktörü Nora Love, Eski Musul’da hâlâ 100 bin sivil olduğunu ve bu kişilerin sokak çatışmalarında zarar görebileceğini söylüyor. Ayrıca Nora Love’a göre, binaların içindeki sivilleri ayırt etmenin zorluğuna ve sivillerin canlı kalkan olarak kullanılma ihtimaline rağmen, şehirdeki dar ve dönemeçli sokaklar nedeniyle Irak güçleri bu operasyonda daha çok hava saldırılarına güveniyor olacak.

İnsani yardım taşınan koridorların güvenliği sağlanamayan Musul’da, Birleşmiş Milletler verilerine göre sadece son 2 haftada 230 sivil öldürüldü.  Sivillerin bazıları hava saldırılarında hayatını kaybederken, bazıları da bölgeden kaçmaya çalışırken, IŞİD’in keskin nişancıları tarafından öldürüldü. Bu operasyonla birlikte bölgeden binlerce sivilin daha çıkması bekleniyor.

19iraq1-superJumbo

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.