Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman ordusu mensubu bir yarbay hakkında “darbe çağrısı” suçlamasıyla soruşturma açıldı

“Bundeswehr” olarak adlandırılan Alman ordusundan bir yarbay, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen hakkında Bonn Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun sebebi ise söz konusu yarbay hakkında yürütülen “darbe çağrısı” soruşturmasının “politik sebeplerle” açılmış olması.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında Matthias Gebuaer imzasıyla yer alan habere göre; hakkında “Savunma Bakanı’nı devirmek için darbe çağrısı yapmak” suçlamasıyla soruşturma açılan ve adı açıklanmayan 44 yaşındaki yarbay, “darbe çağrısı” olarak algılanan sözlerinin şaka olarak yapıldığının çok açık olmasına rağmen, soruşturma açılmasının arkasında politik hesaplar olduğunu iddia ederek Savunma Bakanı von der Leyen hakkında suç duyurusunda bulundu. Haberde, Bonn Başsavcılığı’ndan bir sözcünün kendilerine bu yönde bir dilekçe geldiğini doğruladığı bilgisi yer aldı.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Alman ordusundaki aşırı sağcı bir yapılanmanın ortaya çıkarılmasının ardından, ordunun tamamını hedef alarak, orduda bir prensip ve yönetim zaafiyeti olduğu konusunda eleştiriler ortaya koymuştu.

Savunma Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunan yarbay hakkında ise, 12 Mayıs tarihinde Wildflecken kentindeki bir kışlada, silah arkadaşlarının önünde Savunma Bakanı von der Leyen’i bu tutumundan dolayı çok sert sözlerle eleştirdiği ve Savunma Bakanı’na karşı bir darbe çağrısı yaptığı iddiasıyla soruşturma açıldı. Haberde yer alan bilgiye göre yarbayın; “sadece iki üşütük subay yüzünden 185 bin askerin tamamının suçlandığını”, “hizmetleri için teşekkür beklemediğini ancak küfür yemeye de katlanamayacağını” söylediği ve şaka yollu olarak “askerler ya artık ağızlarını açmalı ya da darbe yapmalı” dediği belirtiliyor. Bu sözlerinin ardından üstleri tarafından yarbay hakkında disiplin soruşturması başlatılmasının yanında, “kışkırtma” suçlamasıyla suç duyurusunda da bulunulduğu belirtiliyor.

“Darbe çağrısı”nın şaka olduğunun kolaylıkla anlaşılabileceğini savunan yarbay, ayrıca darbe niyetinde olan bir kişinin bunu açıkça ve 65 kişinin önünde yapmasının da mantıksız olduğunu belirtti. Yarbay, üstlerinin kendisine suçlamaların “asılsız olduğunu” ima etmesinin de, Savunma Bakanlığı’nın yaptığı suç duyurusunun arkasında politik sebepler olduğunu ispatladığını öne sürdü.

Yarbay hakkında yapılan suç duyurusunu inceleyecek olan Schweinfurt kentindeki başsavcılığın sözcüsü, suç duyurusunun bir ceza davasına dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda bir yorum yapamayacaklarını söylemekle yetindi. Alman Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili ise konuyla ilgili bir yorumda bulunmayacaklarını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.