Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

David Ignatius: “Suriye’de ABD-Rusya ittifakı kaçınılmaz”

Washington Post’un önde gelen yazarlarından David Ignatius, Suriye’nin Tabka kentinde kaleme aldığı ikinci yazıda ABD-Rusya ittifakının Suriye’de kaçınılmaz olduğunu ileri sürdü.

Fırat Nehri’nin batısının, ağırlıkla Rusya destekli Esad yönetimi, doğusununsa Amerikan destekli ve büyük ölçüde YPG güçlerinden oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edildiğini hatrılatan Ignatius, geçtiğimiz hafta ABD ile Rusya’nın bu hattın düzenlenmesi için müzakerede bulunduğunu yazdı.

Bir önceki yazısında SDG’nin, ABD hava desteği ile IŞİD’i yenebileceğini Tabka operasyonunda gösterdiğini yazmıştı Ignatius. Böylece bu anlaşma ABD ve müttefiklerine Rakka’yı IŞİD’den temizleme olanağı sağlayacak. Aynı şekilde Rusya ve Suriye rejiminin de Deyrizor şehrini kontrol altına almasını kolaylaştıracak. Ignatius bu sınır hattının askerlerin enerjilerini, birbirleriyle savaşmak yerine IŞİD’e yönlendireceğini savunuyor.

İsrail ve Ürdün desteği

Washington Post yazarı, Putin ve Trump’ın G-20 zirvesinde bu hattın Suriye’de ABD-Rusya işbirliği için model olup olmadığını tartışacaklarını düşünüyor. Fakat bu işbirliğinin şimdilik çok zor olduğunu da vurguluyor Ignatius. Bunu hem Amerikan basınında hem de Kongre’de Putin’e ve Rusya’ya karşı negatif algı hâlâ etkisini sürdürmesine bağlıyor.

Ignatius’a göre tüm bu olumsuz algıya rağmen ABD-Rusya ittifakı Suriye’deki şiddeti azaltmanın yegane yolu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Savunma Bakanı Jim Mattis’in Rusya ile uzlaşmadan yana olduğunu belirtiyor Washington Post yazarı. Fakat bazı Kongre üyeleri, Rusya ile birlikte çalışmaya, Rusya’nın müttefikleri olan İran’ın ve Esad’ın Suriye’de güçlenmesine yol açabileceği için karşı çıkıyorlar.

ABD-Rusya işbirliğinin Suriye’deki çatışmaları azalttığını yazan Ignatius, bu ittifakın İsrail ve Ürdün tarafından da desteklendiğini söylüyor.

David Ignatius bir önceki yazısında ABD’nin Rakka için gıda, sağlık ve altyapı yardımı yapacağını yazmıştı. Fakat ABD’li yetkililer bütün bir Suriye’yi yeniden yapılandırmak için ABD’nin yeterli enerjisi ve stratejisi olmadığını açıkladılar.

David Ignatius Kimdir?

Amerikalı gazeteci ve roman yazarıdır. 1986 yılından beri Washington Post gazetesinde çalışıyor. ABD’de en çok satanlar listesine giren Ignatius, ‘Bloodmoney’, ‘The Increment’ ve ‘Body of Lies’ gibi romanlara imza attı. Türkiye kamuoyu kendisini 2009 yılının Ocak ayında İsviçre’nin Davos kentinde Recep Tayyip Erdoğan ve Şimon Peres arasında yaşanan Davos Krizi’ni yöneten moderatör olarak tanınıyor.

171020131434084718146

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.