Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı: “Haberler doğru değil, Suriyelilerin suça karışma oranı son derece düşük”

İçişleri Bakanlığı Türkiye’de son zamanlarda Suriyeli mültecilere yönelik  artan ayrımcılık söylemleri ve gelişen saldırılar sonrasında  yazılı bir açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada sanıldığının aksine Suriyeli mültecilerin suça karışma oranları son derece düşük. Söz konusu açıklamada Suriyelilerin suçu tırmandığına yönelik bazı basın yayın organlarında çıkan haberler yalanlanıyor. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da artan gerilim karşısında açıklamalarda buldu.

3

Veysi Kaynak:  “Birçok ilde eğer Suriyeliler olmazsa düz işçilik yapan yok. Fabrikalarımız durur.”

Kaynak, sağduyu çağrısı yaparak, “Hoşgörü ve tahammülü elden bırakmayalım, Suriyeli mülteciler içinde suç işleyenler var, ancak Suriyelilerin suç oranı Türk vatandaşlarından daha düşük” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarından, Suriyeli misafirlerimizle ilgili, ‘suçu tırmandırdıklarına yönelik olarak’ servis edilen haber ve yorumlar gerçek bağlamından koparılarak kamuoyuna yansıtılmaktadır. Suriyeli misafirlerimizle gerek kendi aralarında gerekse vatandaşlarımızla zaman zaman yaşanan gerginlikler son günlerde çarpıtılarak, abartılarak toplum içinde infial yaratacak bir dille aktarılmakta; misafirperverlik ve ensar ruhuyla bağdaşmayacak şekilde, başka bir boyuta taşınmak istenmekte; bu konu bir fitne, nifak ve iç siyaset malzemesi haline getirilmeye çalışılmaktadır.”

1

İçişleri Bakanlığı’nın elinde bulunan verilere göre Suriyelilerin suça karışma oranı sadece %1,32 şeklinde. Türkiye geneli toplam suça karışma oranı içinde son derece düşük bir oran olarak ifade ediliyor. Açıklamanın ilgili kısmı şöyle:

“Suriyeli misafirlerimizin suç işleme ve suça karışma oranları, elimizdeki verilerle karşılaştırıldığında, kamuoyuna yansıtılan verilerle örtüşmemekte, rakamlar bunun tam tersini göstermektedir. Suriyelilerin Türkiye’de işlenen toplam suçlara oranı Türkiye’deki toplam nüfusları göz önünde bulundurulduğunda ülkemiz genel suçlarına göre oldukça azdır.

Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 arasında yıllık ortalama %1,32’dir. Bu olayların önemli bir kısmı kendi aralarındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanan olaylardır. Ayrıca 2017’de Suriyelilerin karıştıkları suç olaylarında, nüfuslarındaki artışa rağmen bir önceki yılın ilk 6 ayına oranla %5’lik bir azalma olmuştur”
2
Mayıs ayında dilencilik suçu kapsamında iki kez gerçekleştirilen “Huzurlu Sokaklar” uygulamalarında gözaltına alınan 3 bin kişiden sadece 379’u Suriyeli
“Ülke genelinde 17 ve 27 Mayıs tarihlerinde 2 defa gerçekleştirilen Huzurlu Sokaklar uygulamalarında dilencilik suçuyla ilgili olarak toplam 3 bin 46 kişiye işlem yapılmış, bunlardan ilk uygulamada 149 kişinin, ikinci uygulamada ise 230 kişinin Suriyeli olduğu tespit edilmiş, gerekli adli ve idari işlemler yapılmıştır. Ayrıca yakalananlardan bazılarının Suriyeli kılığına girmiş şahıslardan oluştuğu anlaşılmıştır.
Bu veriler dikkate alındığında, zaman zaman yaşanan gerginliklerin, kamuoyunda tırmandırılmak istendiği açıkça gözlemlenmektedir.
Suça karışan kişilerle ilgili gerekli kovuşturma ve adli işlemler derhal yapılmakta, ülkemizin ve vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği açısından da her türlü tedbir alınmaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.