Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazım Kızıl ve 6 üniversite öğrencisi tahliye edildi

Tutuklu bulunan Kazım Kızıl ve 6 üniversite öğrencisiyle birlikte 24 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İzmir Bayraklı Adliyesi’nde başladı. Mahkeme Kazım Kızıl ve 6 üniversite öğrencisinin adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi.

Mahkemeyi izleyen Zafer Yörük telefonuyla oynadığı gerekçesiyle gözaltına alındı, bunun üzerine salonda gerginlik çıktı. Avukatlar mahkemeye ‘her telefonu elinde olana müdahale ederseniz bu duruşma bitmez’ diyerek itiraz ederken Yörük daha sonra serbest bırakıldı. Avukatlar da duruşmada olay gününe ait görüntülerin kimin tarafından çekildiğinin belli olmaması nedeniyle suçlamaya karşı çıktı.

Kazım Kızıl ifadesinde gözaltına alındığı eylemde çekim yapmak için bulunduğunu belirtti ve “17 Nisan’da Video çekimi esnasında boynumda basın kartım vardı.Emniyetteki ifademde de basın kartımı gösterdim ancak sonrasında cezaevi yönetimi tarafından el konuldu. Ben gözaltına alınırken polisler aralarında ‘Kazım’ı da mı aldın’ diyorlardı. Ben alınırken kim olduğum, orada ne yaptığım biliniyordu.Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlaması olduğunu da daha 3 hafta önce iddianameyi gördüğümde öğrendim.Bu sebeple hakkımda aleyhime delil üretilmiş ve tutuklama yapıldıktan sonra suç oluşturulmuştur.Paylaşımlarımda şiddete çağrı veya herhangi bir nefret söylemi yoktur. Bu yüzden üzerimdeki bütün suçlamaları reddediyorum” dedi.

Kazım Kızıl, 17 Nisan Pazartesi günü Bornova Küçükpark Meydanı’nda YSK’nın referanduma dair kararını protesto etmek için toplanan kitleye polis müdahale etmiş Kazım Kızıl ile birlikte üniversite öğrencilerini de gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar hakkında “2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve cumhurbaşkanına hakaret suçundan soruşturma başlatılmış, attığı tweetler de “halkı kin ve nefrete düşmanlığa tahrik etmek” kapsamında değerlendirilmişti. Kızıl ile birlikte gözaltına alınan 6 üniversite öğrencisi de sevk edildiği adliyede tutuklanmıştı.

Belgeselleriyle tanınan Kazım Kızıl, 14 Haziran 2017 günü cezaevinden mektup yollamıştı.

kazımkızıl

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.