Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya halkı yargı bağımsızlığını korumak için sokağa döküldü

Polonya’da milletvekilleri ve Adalet Bakanı’na, yargı kurum ve üyelerine danışmadan Yüksek Mahkeme üyelerini atama yetkisi veren ve bugün Senato’ya sunulacak yasa tasarısına karşı protestolar sürüyor.

Muhalifler yasaya, yargı bağımsızlığının altını oyacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Muhalefet milletvekilleri ve bazı ünlü isimlerin de katıldığı gösterilerde, ellerinde mum ve bayrak tutan protestocular, “özgür mahkeme” ve “demokrasi” diye slogan attı.

Polonya’da biçok şehirde yapılan gösterilere binlerce kişi katıldı. Varşova Emniyet Sözcüsü Mariusz Mrozek, yaptığı açıklamada, dün gece Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde düzenlenen gösterilere yaklaşık 14 bin kişinin katıldığını kaydetti.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), “sadece seçkin sınıfa hizmet ettiği ve yozlaştığı” gerekçesiyle yargıda reforma gidilmesi gerektiği iddiasında. PiS lideri Jaroslaw Kaczynski ise, ülkedeki yargı sisteminin, komünist dönemde var olan sistemin devamı niteliğinde olduğunu ve “radikal değişiklere” ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.

Söz konusu tasarı parlamentoda yapılan oylamada milletvekillerinin onayını almıştı. Şimdi Senato’da yasayı onaylarsa yürürlüğe girecek.

Öte yandan Avrupa Birliği de süreci yakından takip ediyor. Tasarıya tepki gösteren AB yetkilileri, söz konusu yasayı “yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle kınadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.