Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Kemal Aydoğdu dışında 7 sanık için tahliye kararı

Cumhuriyet Gazetesi Davası’nda 5 gün süren ilk duruşmaların sonunda mahkeme Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Kemal Güngör ve Turhan Günay’ın tahliyesine, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Kemal Aydoğdu’nun ise tutukluluklarının devamına karar verdi.
Mahkeme heyet başkanının açıklaması şöyle: “Avukatların cezaevinde sanıklarda görüşmeleri konusunda kısıtlılık kararı vardı. Onun kaldırılmasına karar verdik ve cezaevine yazılarımızı gönderiyoruz. Spesifik belli sanıkların kendi kişisel arşivlerini de içeren belgelerin teslimi konusunda talepleri vardı. Tüm sanıklara teşmil edecek şekilde dijital materyalların incelenmesi bittiyse onların derhal gönderilmesi ve suç teşkil etmeyen hususların sanıklara teslimi sağlanmasına karar verdik ancak Bülent Yener ve Hakan Kara yönünden ki onlardan da böyle bir talep gelmişti. Özellikle onların arşivlerine zarar gelmemesi için çaba harcayacağız. Bu davayı okurken de aslında bunu hem anladık hem özümseyemedik, anladığımız husus şuydu; Davada bize aslında sanıklar tarafından özümsememize yardımcı olan husus Cumhuriyet Vakfı senedidir. Sonuç olarak yardım kavramının bu davada asıl suçlama olan yardım kavramının senet çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir. İyi irdelenmesi gerekir. Bu anlamda, uzun uzun yazdık gerçi ama senetle irtibat senet üzerindeki hakimiyet, üstenilen özellikle görev önemlidir. CMYK 100/1 ve 2. maddeler değerlendirdik. Bu çerçevede bizim değerlendirmemiz şu şekildedir. Bu celse itibariyle tahliyesine karar vereceğimiz sanıklar, Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Karasinir, Önder Çelik, M.Kemal Güngör ve Turhan Günay’dır. Diğer sanıkların tutukluğuna karar verilmiştir.”
Dava 11 Eylül’e ertelendi ve bilirkişi oluşturulmasına karar verildi. Hakim “Ekim, Kasım, Aralık’ta celse koyarak bu davayı bu yıl bitirmeyi planlıyoruz. Gayrimenkul değerlemesi için bilirkişi incelemesi yaptıracağız. Açık kaynak incelemesine gerek yok. Bu davada örgüte yardım kararını vakıf senedine göre değerlendiriyoruz” dedi.
İleriki oturumlarda İnan Kıraç, Alev Coşkun, Mustafa Pamukoğlu, İbrahim Yıldız, Miyase İlknur, Aykut Küçükkaya, Nevzat Güngör tanık olarak dinlenecek.

Kararın açıklanmasının ardından Ahmet Şık “Bize diz çöktürmek istiyorlar. Ben sadece annem ve babamın elin öpmek için eğildim. Bundan sonra’da öyle olacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.