Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehir Hepimizin (33): Prof. Nuray Aydınoğlu & Prof. Ali Pınar ile Bodrum–Kos depremi

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/335694424″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr Hakan Alçık’ın, programda bahsi geçen deprem cihazları ile ilgili gönderdiği açıklamayı paylaşıyoruz:

İlgili Makama,

 

31 Temmuz 2017 tarihinde internet adresinizde yayınlanan “Bodrum Kos Depremi” konulu programınızda: 21 Temmuz 2017 Bodrum-Kos depremini kaydeden 5 adet deprem cihazının kurulması ile ilgili kısımda  (ARKADAŞLAR TESADÜFEN KURMUŞLAR vs.. gibi) talihsiz açıklamaların yapıldığını üzülerek izlemiş bulunmaktayım.

Proje Adı: “Bodrum Yarımadasında Kuvvetli Yer Hareketi Kayıtçı Ağının Kurulması

Kurulu tarihi: 2015

Amacı: “Bodrum yarımadasını etkileyebilecek bir çok deprem kaynağı bulunmaktadır (Dirik, 2007; Papadopoulos ve diğ., 2007). En etkilisi de Bodrum’a yakınlığı açısından Gökova graben sistemidir ve son yıllarda Gökova Körfezi ve çevresinde deprem etkinliği dikkat çekmektedir (AFAD, 2012; Kalafat ve Horasan, 2012). Hareketliliğin yakından izlenmesi, bilimsel ve mühendislik çalışmalara yönelik kaliteli deprem ivme kayıtlarının toplanması, toplanan verilerden faydalanarak hem zemin büyütme ve sismik soğrulma değerlerinin hesaplanması (Gök ve diğ., 2012; Birgören ve diğ., 2009; Dikmen ve diğ., 2013; Huang ve Teng, 1999; Moya ve Irikura, 2003; Tanırcan, 2007)  hem de Deprem Erken Uyarı ve Ön Hasar Tahmin Sistemleri Tasarısı konu başlıklı AFAD (2011) raporunda talebi belirtilen kümülatif mutlak hız (CAV) eşik seviye değerinin saptanması (AFAD, 2011;Alçık ve diğ, 2009; Alçık ve diğ, 2013; Fahjan ve diğ, 2011) amacıyla Bodrum yarımadasında kuvvetli yer hareketi kayıtçı sisteminden oluşan bir ivmeölçer ağının kurulmasıdır.”

Projenin kesinleşmiş bütçesi: 57.776,60 TL.

 

2015, 2016 ve 2017 yıllarında mevcut sistemin, cihazların bakımları ve arızalarının giderilmesi amacıyla toplam 8 adet arazi çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu sayede de Bodrum-Kos depreminin ana ve  bütün artçı şokları yakalanarak kayıt altına alınmıştır. Proje kapsamında elde edilen verilerle, yabancı ülkelerde (Amerika- Yunanistan ve Romanya) 2 adet bildiri ve 2 adet de sunum yapılmış ve çalışmalara da devam edilmektedir.  Programınızda, yapmış olduğum çalışmalardan bahsedilmesine rağmen (istasyon haritası, deprem bilgileri vb.)  şahsımın ve ekibimin isimlerinin geçmemesi;  beni ve projede görev alan arkadaşlarımı üzmüştür. Bizlere, çalışmalarımıza ve emeklerimize haksızlık yapıldığını düşünüyorum.

 

Yapılan çalışmanın hiç de “tesadüfi” olmadığını, yukarıda sunulan amaç kısmından da açıkça anlaşılacağı kanısındayım. Gerekli düzeltmenin yapılmasını sizlerden rica ederim.

 

Saygılarımla

Dr. Hakan ALÇIK

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.