Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği zehirli yumurta skandalıyla ilgili kriz toplantısı düzenleyecek

Avrupa’da, zehirli fipronil maddesi içeren tavuk yumurtalarının piyasaya sürüldüğü ülke sayısı artarken, yumurtaların üretildiği ülke olan Hollanda’da iki kişi gözaltına alındı. Avrupa Birliği’ni konuyla ilgili komisyonu bir kriz toplantısı düzenleme kararı aldı.

İlk olarak Hollanda ve Belçika’da ortaya çıkan, daha sonra Almanya, Fransa ve İngiltere’ye de yayılan zehirli fipronil maddesi içeren yumurtaların; aralarında Romanya, Danimarka ve Slovakya’nın da bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Alman Der Spiegel haber portalı ve Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; Danimarka Gıda İdaresi, ülkede 20 ton kadar fipronilli yumurtanın piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Yumurtaların insan sağlığını etkileyecek düzeyde fipronil maddesi içermemesine karşın, ithalatçı firma, halka ellerindeki yumurtaları tüketmeyip imha etmesi çağrısı yaptı.

Öte yandan, skandal ile ilgili olarak Belçika ve Hollanda polisi müşterek operasyon düzenledi. Zehirli yumurtaların menşei olduğunu şüphesiyle Chickfriend isimli firmaya ait çok sayıda adrese düzenlenen operasyonlarda, firmanın yöneticisi oldukları belirtilen iki kişi Hollanda’da gözaltına alındı.

Skandalın boyutlarını büyümesi üzerine Avrupa Birliği devreye girdi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Vytenis Andriukaitis, skandalla ilgili verilerin netleşmesinin ardından, yumurtaların piyasaya sürüldüğü ülkelerin yetkilileriyle bir kriz toplantısı düzenleneceğini açıkladı.

Fipronil maddesi hayvanlardaki bit, pire ve keneleri yok etmek için kullanılıyor. Ancak insanların tüketimine sunulan tavuk veya hindi gibi hayvanlarda kullanılması yasak. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), söz konusu maddeyi “orta derecede tehlikeli olarak tanımlıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.