Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deutsche Welle: Avrupa Yatırım Bankası, AKP’ye yakın belediye ve kuruluşlara kredi vermeyecek

Almanya; diplomatik gerilim yaşadığı Türkiye’ye karşı ekonomik yaptırımları güçlendirmek adına adımlar atmaya devam ediyor. Almanya’nın son olarak Avrupa Yatırım Bankası (AYB) üzerinden Türkiye’ye aktardığı kredilerde sınırlamalara gidilmesini sağlamaya çalıştığı iddia edildi.

 

Konuyla ilgili haber Değer Akal imzasıyla Deutsche Welle Türkçe’de yayınlandı. Alman diplomatik kaynaklarına dayandırılan habere göre; Avrupa Birliği (AB) yardımlarının sınırlandırılmasına çalışan ve ikili ilişkilerden doğan ekonomik destekler konusunda kısıtlamalara gitmeye hazırlanan Almanya, ekonomik alandaki üçüncü yaptırım olarak Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye olan kredilerinde sınırlamaya gidilmesi yönünde çaba sarf ediyor.

DW’ye konuşan Alman yetkililer; AB ile tam üyelik müzakereli yürütmesi nedeniyle AYB’nin kredilerinden yararlanabilen Türkiye’den bundan sonra gelecek başvuruların, son dönemde yaşanan krizler nedeniyle “farklı bir gözle incelenmesi” talebinin üye ülkelere iletildiğini belirtirlerken, sınırlandırmanın hedefinin sadece AKP Hükümeti, AKP’li belediyeler ve iktidara yakın şirketler ile kuruluşlar olduğunu, kredilerin tamamen kesilmesinin söz konusu olmadığını dile getirdiler. Aynı haberde, AB kulislerine dayandırılan bilgiye göre; AKP’nin etkisi altında olduğu düşünülen, önemli bir Türk telekomünikasyon şirketinin 200 milyon euroluk kredi talebine onay vermeye AB içerisinde sıcak bakılmadığı iddiası da yer aldı.
AB’ye bağlı faaliyet gösteren Avrupa Yatırım Bankası’nın hissedarları aynı zamanda AB’nin 28 üye ülkesi. Bankanın hedefi, “AB siyasi hedeflerine katkı sağlayacak, sürdürülebilir yatırım projelerine, mali destek ve uzmanlık verilmesi” olarak tanımlanıyor. 1960lar’dan bu yana Türkiye’yi destekleyen AYB, bugüne kadar Türkiye’ye 25,8 milyar euro kredi verdi. AYB’nin kredileri ulaşım, altyapı ve kalkınma projelerine büyük destek sağlamasından dolayı, özellikle yerel yönetimler açısından büyük önem taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.